Gripa u trudnoći


Gripa u trudnoći

Gripa ili influenca je zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuju virusi. Katkada može biti teškog oblika i može uzrokovati životno ugrožavajuće komplikacije. Procjenjuje se da godišnje od gripe oboli 10-20% stanovništva.

Simptomi gripe su: vrućica, glavobolja, izraziti umor, suhi kašalj, bol u grlu, curenje nosa i bol u mišićima. Kod nekih, naročito djece, može biti prisutna mučnina, povraćanje i proljev.

Oboljela osoba širi virus kada kašlje, kiše ili govori ili pak poljupcem. Virus se može širiti i dodirom, npr. ako se rukom dotakne inficirana površina, a kasnije se dotakne vlastiti nos ili usta.

Trudnoća može povećati rizik od komplikacija gripe kao što je upala pluća. Trudnice češće završe u bolnici zbog komplikacija gripe nego žene koje nisu trudne. Razlog tome su vjerojatno promjene koje uzrokuje trudnoća u imunološkom sustavu. Najugroženija su pluća, ali isto tako i srce i osrčje. Nema uvjerljivih podataka koji bi ukazivali na to da će sama infekcija gripom, bez komplikacija, utjecati na fetus.

Liječenje gripe u trudnoći

Ukoliko mislite da ste dobili gripu u trudnoći, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Nastojite se što više odmarati i mirovati te unositi što više tekućine u organizam. Preporučeno je koristiti i vitaminske preparate, naročito vitamin C. Nemojte koristiti lijekove koje možete kupiti u apoteci bez recepta prije nego se posavjetujete s liječnikom, neke od njih nije dozvoljeno koristiti za vrijeme trudnoće.

Prevencija gripe u trudnoći

  • Izbjegavati svaki kontakt s oboljelim osobama.
  • Redovito prati ruku, naročito u vrijeme epidemije.
  • Zbog mogućeg načina infekcije, izbjegavati doticanje nosa, usta ili očiju, naročito ukoliko ruke nisu netom oprane.
  • Također ukoliko ste sami oboljeli, nastojteostati kod kuće i izbjegavajte šire socijalne kontakte kako biste spriječili da vi prenosite zarazu dalje.
  • Pokrijte usta maramicom dok kašljete ili kišete, te isto tražite od ukućana.
  • Većina studija je pokazala da cijepljenje inaktivnim cjepivom gripe ne utječe negativno na trudnoću. Stoga ukoliko je rizik od zaraze jako velik, cijepljenje je jedna od mogućnosti.
  • Ukoliko vlada epidemija gripe svakako savjetujte svoje ukućane da se cijepe kako biste zaštitili sebe i nerođeno dijete.

Tekst priredio:
Danko Bljajić, dr. med.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.