Prevencija upale pluća


Prevencija upale pluća

Niže navedeni prijedlozi mogu vam pomoći da ostanete zdravi:

  • Cijepite se - Budući da upala pluća može biti jedna od komplikacija gripe, godišnje cijepljenje protiv gripe može biti dobar način da se spriječi virusna upala pluća koja može dovesti i do bakterijske upale pluća. Povrh toga, iako postoje neke sumnje u učinkovitost istog, naročito kod starijih ljudi, liječnici preporučuju da se osobe starije od 50 godina barem jedanput cijepe protiv pneumokoka, a nakon toga, ako spadaju u rizičnu skupinu, svakih pet godina. Liječnik će vam preporučiti cijepljenje i ako ste mlađi od 50 godina u sljedećim slučajevima: ako ste pušač, ako bolujete od plućnih ili kardiovaskularnih bolesti, ako bolujete od nekih oblika raka, šećerne bolesti, anemije srpastih stanica, ukoliko vam je oslabljen imunološki sustav ili vam je zbog nekog razloga uklonjena slezena. Cjepivo poznato kao konjugirano pneumokokno cjepivo pomaže u zaštiti djece od upale pluća. Preporuča se za svu djecu mlađu od 2 godine i djecu od 2 do 5 godina koja su izložena riziku od pneumokoknih bolesti kao što su djeca s oslabljenim imunološkim sustavom, rakom, kardiovaskularnim bolestima, anemijom srpastih stanica ili djeca koja pohađaju vrtić. Nuspojave pneumokoknog cjepiva su uglavnom blage, a očituju se laganim otokom i bolnošću na mjestu uboda.
  • Perite ruke - Ruke su gotovo stalno u dodiru s mikrobima koji mogu izazvati upalu pluća. Mikrobi ulaze u tijelo kad dodirnemo oči ili sluznicu u nosu. Često i temeljito pranje ruku može smanjiti opasnost od zaraze. Kad pranje nije moguće, koristite sredstva za suho pranje ruku koja sadržavaju alkohol i koja mogu biti učinkovitija od sapuna i vode u uništavanju bakterija i virusa koji uzrokuju bolest. Osim toga, većina tih sredstava sadržava sastojke koji održavaju vlažnost kože. Nosite to sredstvo sa sobom u torbici ili džepu.
  • Ne pušite - Pušenje oštećuje prirodne zaštitne mehanizme pluća za obranu od infekcije dišnih putova.
  • Brinite o svom zdravlju - Dovoljno se odmarajte i jedite mnogo voća, povrća i cjelovitih žitarica. Uz umjereno vježbanje vaš će imunološki sustav ostati snažan.
  • Liječite GERB - Liječite simptomatski GERB, a ako ste pretili, smršavite.
  • Zaštitite druge od zaraze - Ako imate upalu pluća nastojite biti podalje od osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Ukoliko to nije moguće, druge možete zaštiti tako da nosite zaštitnu masku i kašljete u papirnate maramice.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.