Je li cijepljenje opasno i koje su najčešće nuspojave?


Je li cijepljenje opasno i koje su najčešće nuspojave?

Broj korisnih i preporučenih cjepiva raste iz godine u godinu te omogućuje djeci i roditeljima bezbrižnije djetinjstvo. Na taj način broj injekcija cjepiva koje bi dijete trebalo primiti postaje sve veći. Zato se već od početka primjene univerzalnih programa procjepljivanja nastojalo što više cjepiva povezati u što manje injekcija (uboda).

Osim spomenutih trovalentnih cjepiva koja su u upotrebi još od II svjetskog rata, razvojem tehnologije na tržište su došla cjepiva sa još više sastojaka u jednoj štrcaljki. Između ostalog tako se kombiniraju cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca (acelularno), dječje paralize (inaktivirano-IPV) i H. influenzae tip b (DTaP + IPV + Hib) u jednoj štrcaljki, čime se jednim ubodom cijepi protiv čak 5 bolesti. U nas je takva kombinacija poznata pod popularnim imenom ”5 u 1“. S obzirom na nedavnu registraciju proizvoda, uskoro se kod nas može očekivati i kombinacija sa 6 sastojaka koja ima i komponentu zaštite za hepatitis B. Sva kombinirana cjepiva imaju i neke zajedničke karakteristike: imunogenost tih cjepiva, a prema tome i zaštitna učinkovitost, mora za svaku pojedinu komponentu biti jednaka učinkovitosti cjepiva kada se primjenjuje pojedinačno, a ukupna učestalost nuspojava ne smije biti veća od one koja se javlja kod primjene svakog pojedinog cjepiva . Uz jednostavnost primjene u jednoj injekciji (u dobi od 2, 4, 6 i 18 mjeseci ) ovakva kombinacija osigurava odličnu zaštićenost uz najmanji rizik komplikacija, a zbog samo jednog uboda daleko je ugodnije za dijete. Ovo cjepivo za sada nije uključeno u program obveznih cijepljenja na teret HZZO-a, no može se nabaviti po preporuci liječnika.

Cijepljenjem se u organizam unose oslabljene bakterije, odnosno njihovi antigeni (tj. bjelančevine koje potiću stvaranje antitijela), ili oslabljeni virus (npr. ospice ). Postoje i posebno proizvedena cjepiva koja ne sadrže virus, ali imaju tzv. antigena svojstva poput virusa, te organizam na njih stvara antitijela ( npr. cjepivo protiv hepatitisa B ).

Na tržištu ne postoje cjepiva koja uopće nemaju nuspojava. Cijepljenjem se izaziva neprimjetna “mala bolest” koja u većine djece prođe nezapaženo, sa malim otokom na mjestu uboda, ili u rijetkim slučajevima i kratkotrajnim povišenjem temperature (posebice dojenčad). Burne opće i lokalne reakcije su moguće, ali ipak izuzetno rijetke, a očituju se u vidu visoke i dugotrajne temperature, vriskavog plača, gubitka svijesti te reakcijama preosjetljivosti. Jednostavnom primjenom lijekova protiv temperature i boli (paracetamol ili ibuprofen) mogu se te moguće nuspojave znatno smanjiti. Da bi se pristupilo cijepljenju, dijete mora biti zdravo, od preboljele gripe ili teže virusne bolesti (npr. vodenih kozica) treba proći barem 6-8 tjedana. Nadležni pedijatar ili liječnik obiteljske medicine je onaj koji vodeći računa o svim relevantnim činjenicama za dijete, donosi odluku uz suglasnost roditelja o vremenu i načinu cijepljenja za svako dijete ponaosob.

Zadnja izmjena: 31.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.