Saccharomyces boulardii – kvasac koji se bori protiv proljeva


Saccharomyces boulardii – kvasac koji se bori protiv proljeva

Kvasac Saccharomyces boulardii otkrio je francuski znanstvenik Henri Boulard davne 1923. godine. Naime, tijekom svog putovanja po Indokini, Boulard je uočio kako lokalno stanovništvo koristi egzotično voće lychee i mangosteen za tretiranje proljeva koji je simptom kolere. Ubrzo je otkrio da je za zdravstvene koristi ovog voća zapravo zaslužan kvasac.

Kvasci se svrstavaju u porodicu gljiva, međutim, za razliku od gljiva koje nam prvo padnu na pamet, kvasce ne vidimo golom okom jer se sastoje od samo jedne stanice. Stanica kvasca uvelike nalikuje stanicama koje grade naše tijelo, odnosno ovaj tip stanice, eukariotska stanica, glavni je gradivni element svih životinja i biljaka koje poznajemo.

Za razliku od bakterija, koje su također jednostanični organizmi, stanica kvasca ima drugačiji način rada, međutim, u konačnici imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. I bakterije i kvasci važni su u proizvodnji hrane, mogu biti opasni, ali također mogu ispoljavati i blagotovoran učinak na zdravlje ljudi. Poznato je da dobre bakterije mliječne kiseline doprinose stvaranju ravnoteže u crijevima, a na sličan način to može činiti i kvasac Saccharomyces boulardii.

Kvasac koji je na strani "dobrih momaka"

Kod zdravih dobrovoljaca s uobičajenom crijevnom mikroflorom, primjena kvasca S. boulardii neće utjecati na već prisutne bakterije s kojima čovjek živi u simbiozi. Međutim, kada crijevo kolonizira nekoliko patogenih vrsta bakterija, primjena kvasca može smanjiti njihovu koncentraciju, kao i koncentraciju štetnih toksina koje proizvode, a povezuju se s nastankom proljeva. Radi se o primjerice, bakteriji Clostridium difficile koju sudeći prema studijama na životinjama i nekoliko prikaza slučajeva i manjih istraživanja, kvasac S. boulardii pomaže suzbiti i tako skratiti vrijeme bolesti.

Za djecu i odrasle

Preporuke za unos S. boulardii kod odraslih objavljene 2010. godine u časopisu "World Journal of Gastroenterology" najviše su usmjerene ka prevenciji proljeva uzrokovanog unosom antibiotika. Savjetuje se unositi ga tijekom razdoblja uzimanja antibiotika i nastaviti s unosom nakon završene antiobiotske kure slijedeća 3 dana do 2 tjedna. Kvasac S. boulardii se preporuča unositi i tijekom putovanja sa ciljem sprečavanja putničkih proljeva i to tijekom 3 tjedna. Postoje dokazi i koji ukazuju kako kvasac S. boulardii pomaže kod infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Preporuča se unositi kvasac S. boulardii tijekom uzimanja standardne trostruke terapije u razdoblju od 2 tjedna.

Sistematska analiza objavljena 2015. godine analizirala je 11 randomiziranih kliničkih studija i zaključila kako kvasac S. boulardii značajno pomaže u eliminaciji H. pylori. Iako je uspješnost uklanjanja H. pylori manja od željene, ipak je kvasac pomogao značajno smanjiti nuspojave koje se povezuju s terapijom poput proljeva i mučnina.

Uspješnost iskorjenjivanja bakterije H.pylori ispitana je i kod djece starije od 12 godina. Ispitanici su uz standardnu trojnu terapiju dobivali i 500 mg kvasca dnevno, te se pokazalo kako je kvasac prevenirao proljev i ubrzao oporavak ukoliko je do proljeva došlo. Kvasac je uspio povećati stupanj pridržavanja terapije umanjujući njezine nuspojave zbog kojih oboljeli odustaju ne provodeći propisanu terapiju do kraja.

No, osim kod starije djece, kvasac S. boulardii ispitan je i kod djece počevši od starosti 2 mjeseca. Meta-analiza istraživanja koja su se bavila proučavanjem utjecaja unosa S. boulardii kod djece s gastroenteritisom odnosno "crijevnom virozom" pokazala je kako kvasac značajno skraćuje trajanje proljeva u usporedbi s kontrolnom skupinom otprilike za 1,1 dan. Također, rizik od dugotrajnih proljeva duljih od 7 dana značajno je bio niži u skupini djece koja je primala S. boulardii.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.