Što treba znati o korneoterapiji?


Što treba znati o korneoterapiji?

Korneoterapija je važna terapijska metoda za prevenciju epidermalnih poremećaja kože koji mogu nastati zbog štetnih utjecaja okoliša.1 Temelji se na nanotehnologiji i primjeni biomembranskih baznih krema – ovlaživača kože, koji povećavaju vlažnost i omogućuju oporavak kože u površinskom, rožnatom sloju (engl. stratum corneum – SC).

Suha površina kože sa slabim ovlaživanjem, u zimsko vrijeme ili suha koža s poremećenom zaštitnom funkcijom SC-a, kao što je to slučaj kod atopijskog dermatitisa s naknadnom kserozom i upalom kože te suha koža u osoba starije životne dobi, zahtijevaju oporavak kože i primjenu korneoterapije.

Prije odabira korneoterapije potrebno je provesti testiranje kože mjerenjem vlažnosti, lučenja loja, određivanja kiselosti kože i drugih parametara, dijagnostičkim uređajem (slika 1).

Multi-Probe-Adapter-1

Slika 1. MPA (Multi Probe Adapter) sustav za mjerenje fizioloških svojstava kože: stupnja hidratacije, lučenja loja i kiselosti (pH) kože i drugih parametara

Zaštitna funkcija kože

Koža nije samo najveći organ, ona je i imunosni organ sa zaštitnom funkcijom, a podložna je stalnim promjenama.1 Zaštitna funkcija kože ovisi o stanju SC-a, membranske strukture debljine 10 μm u epidermisu.2,3 Koža treba spriječiti izrazitu evaporaciju, pretjerani gubitak vode u nepovoljnim okolišnim uvjetima da bi se održala vlažnost u normalnoj koži. Zaštita kože ovisi i o prodoru malenih molekula vode, koje imaju zaštitnu ulogu od vanjskih štetnih utjecaja (UV-svjetlo, invazija mikroorganizama, itd.).

Struktura stratum corneuma kao zaštitnoga sloja kože sastoji se od spoja "cementa" i "crijepa", tj. fine strukture bogate proteinima od diferenciranih keratinocita i međustaničnih lipida1,2 (Slika 2.). Sastoji se od gotovo istih količina ceramida, kolesterola i slobodnih masnih kiselina. Neoštećena zaštitna funkcija kože sastoji se od ovojnice rožnatih lipida i zrelih korneocita, a ispod nje je lamelarna struktura od međustaničnih lipida i nezrelih korneocita, a još niže su granulociti s lamelarnim zrncima, koji su nastali proliferacijom iz bazalnih stanica. Integritet zaštitne funkcije SC-a ovisi o sastavu međustaničnih lipida i zrelosti korneocita.1 Do poremećaja zaštitne funkcije kože dolazi zbog nezrelih korneocita i promjena u sastavu međustaničnih lipida nastalih pod utjecajem različitih proupalnih tvari, izvanjskih  i nutarnjih čimbenika2-4.

slojevi-koze-1b

Slika 2. Kvantitativni i kvalitativni odnos između različitih lipida u normalnoj koži

Kapacitet rožnatoga sloja (SC)

Stratum corneum nije samo važan za zaštitnu funkciju kože; SC veže vodu i kožu čini nježnijom i mekom. U različitih dermatoza u kojih zbog patološkog SC-a postoji manjak tvari koje vežu vodu (međustanični lipidi, prirodni čimbenik ovlaživanja (NMF), koji se sastoji od aminokiselina, laktata i ureje), nastaje suha koža s ljuskanjem i pucanjem. Za oporavak takve kože primjenjuju se različiti emolijenti i kozmetički pripravci. Za njegu kože primjenjuju se u dermatološkoj obradi za slabije ljuskavu kožu, ali ne s dugoročnim učinkom, kreme i losioni. Potrebna je provjera mjerenja SC-kapaciteta prije i nakon dva tjedna primjene korneoterapije te nakon šest tjedana.

Mjerenje hidratacije kože

Prije odabira korneoterapije potrebna je kvantitativna evaluacija površinskog ovlaživanja kože s pomoću različitih tehnika.1 Postoje različiti uređaji za mjerenje ovlaživanja i kapaciteta funkcije kože, poput: pH-metra, sebumetra, korneometra, TEWL-a i drugih. Važno je obaviti ne samo mjerenje upalno promijenjene kože koja se ljuska, već i mjerenje suhe kože koja blago svrbi, kao i kože na neupalnim područjima u bolesnika s atopijskim dermatitisom te u zdravih starijih osoba kojima treba objektivno procijeniti površinsko ovlaživanje kože. Čak i koža koja klinički izgleda zdrava u mladih ispitanika pokazuje više vrijednosti TEWL-a i niže vrijednosti površinske hidratacije tijekom zimskih mjeseci. Nepovoljni utjecaji poput suhe i hladne klime uzrokuju poremećaj SC-zaštitne barijere s pucanjem kože i svrbežom.4 Grebanjem nastaju rane, što omogućuje prodor iritansa iz okoliša, kao i alergena koji mogu prouzročiti ekcematizaciju kože.1 Takva stanja zahtijevaju njegu kože kremama i emolijentima, a funkcija kože brzo se poboljšava i smanjuje se svrbež.4

Principi korneoterapije

Korneoterapija je važna metoda za oporavak kože u korektivnoj dermatologiji. Sastoji se od primjene proizvoda za njegu kože, ovlaživača koji poboljšavaju zaštitnu funkciju SC-a i ovlaživanje kože već nakon pet dana primjene, uz dvokratnu aplikaciju. Korneoterapijski učinak istraživan je na zdravim ispitanicima tijekom šest tjedana u zimskom razdoblju s dvokratnom primjenom ovlaživača u obliku krema.5 Nakon šest tjedana korneoterapije, vrijednosti TEWL-a su snižene, a površinska hidratacija je povišena. U atopijskoj koži i kserozi kože s dnevnom primjenom kozmetičkih krema poboljšava se poremećena funkcija i ovlaživanje kože. Primjena SC-ovlaživača s odgovarajućim proizvodima za njegu kože, tj. korneoterapijom, bitna je terapijska metoda u zimskom razdoblju u svih stanja suhe kože i suhih dermatoza poput atopijskog dermatitisa i kseroze, a pogotovo za njegu kože u populaciji starije životne dobi.

Svakodnevna njega primjenom ovlaživača ili emolijenta na suhu kožu poboljšava vlažnost kože, oporavlja poremećenu zaštitnu funkciju stratum corneuma i sprječava daljnje pogoršanje, osobito u bolesnika s atopijskim dermatitisom, psorijazom i drugim kroničnim dermatozama.6

Danas postoje različiti korneoterapijski pripravci. Na temelju trogodišnjih iskustava s korneoterapijom i Dermaviduals proizvodima s nanomolekulama i korneoterapijom DMS- tvarima (Dermaviduals Derma Membrane Structure), korneoterapija se pokazala uspješnom metodom u liječenju različitih dermatoza i stanja na koži (tablica 1).

Tablica 1. Primjena Dermaviduals pripravaka prema pojedinim indikacijama:

Acne vulgaris          

 • Reinigungsmilch s DMS-om*, mlijeko za čišćenje ujutro i uvečer
 • Gesicht tonic – nakon čišćenja lica
 • Plutio Derm Plus** za prevenciju akni – nanijeti ujutro
 • uvečer* + Liposomen-Konzentrat Plus
 • prema potrebi DMS-Basis foundation nakon**
 • Liposomen-Konzentrat za dodatnu njegu i Algen Extract

Dermatitis atopica 

 • Duschcreme za tuširanje tijela
 • DMS-Basiscreme na lice ili Oleogel Plus za izrazito suhe areale kože
 • DMS-Handcreme za šake i stopala
 • Bodylotion za cijelo tijelo ili Lotion N za manje suhu kožu

Psoriasis vulgaris  

 • dnevno kupanje s neutralnim šamponima ili Tenfione ulje za kupanje ili Duschcreme
 • za tijelo Süüsmoon Lotion P ili Oleogel Plus
 • na crvenkaste promjene Novrithen ili D-Panthenol ili Leinöl-Nanopartikels ili Boswellia-Nanopartikel

Primjena u osoba starije dobi     

 • Reinigungsgel za čišćenje lica
 • Geschicht-Tonic, tonik za lice nakon čišćenja
 • DMS-Bodylotion za tijelo ili Lotion N
 • Anti-Falten Serum za lice ili Coenzyme Q10 – Nanopartikel ili Grüner Tee-Extrakt na lice protiv bora ili Vitamin A – Nanopartikel ili Vitamin C- liposomen-Konzentrat
 • povremeno DMS-Peeling creme za lice i DMS-Maske mit Vitaminen
 • za tijelo: Süüsmoon Lotion N-Nanopartikel ili Echinacea extrakt ili Antiwrinkle serum ili Traubenkern extract

Normalna koža                   

 • Reinigungsmilch mit DMS za lice ili Duschcreme za tijelo za čišćenje
 • DMS-Basiscreme i Basis foundation na lice
 • DMS-Bodylotion za tijelo ili Jojoba oil za blago suhu kožu

Xerosis                      

 • Duschcreme za kupanje ili Tenfione ulje
 • Aloe Vera Extract na tijelo ili CM-glucan komplex
 • Avokado öl za lice
 • Hamamelis Extrakt za sve areale

Iritirana koža           

 • D-Panthenol krema ili
 • Liposome NMF-complex ili Boswellia-Nanopartikles ili Hamamelis Extrakt ili Echinacea Extrakt

Seboroični dermatitis       

 • Reinigungsgel za pranje lica
 • Süüsmoon Lotion -P za njegu kože bez upale
 • Hamamelis Extrakt ili Novrithen za eritematozne areale ili Liposomen – Konzentrat Plus ili D-Panthenol

Njega dječje kože               

 • Duschcreme za kupanje ili Tenfione – Badeöl
 • DMS Basis kreme ili DMS Body Lotion za njegu kože

Zaključak

Korneoterapija je potrebna u svih dobnih skupina za blago izražene kožne promjene s ljuskanjem, pogotovo u zimskom razdoblju. Korisna je kao potporna metoda kod atopijskog dermatitisa, psorijaze i vulgarnih akni, te za upalno promijenjenu kožu. Primjenjuje se nakon mjerenja stupnja oštećenja površinske zaštitne funkcije i ovlaživanja kože. Sve je više različitih lokalnih pripravaka na tržištu, kao i fizioloških remedija za korneoterapiju, ali ih treba primjenjivati.

Pravilan odabir proizvoda za korneoterapiju oporavlja poremećenu zaštitnu kožnu barijeru već nakon šest tjedana primjene.

Literatura

 1. Tagami H. Percutaneous absorption and principles of corneotherapy/skin care. In: Krieg T, Bickers DR, Miyachi Y, eds. Therapy of Skin Diseases. Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag; 2010:57-62.
 2. Tagami H. What is the ‘true’ function of skin. Viewpoint 9. Exp Dermatol. 2002;11(2):180-2.
 3. Tagami H, Kobayashi H, O'goshi K, Kikuchi K. Atopic xerosis: employment of noninvasive biophysical instrumentation for the functional analyses of the mildly abnormal stratum corneum and for the efficacy assessment of skin care products. J Cosmet Dermatol. 2006;5(2):140-9.
 4. Kobayashi H, Kikuchi K, Tsubono Y, Tagami H. Measurement of electrical current perception threshold of sensory nerves for pruritus in atopic dermatitis patients and normal individuals with various degrees of mild damage to the stratum corneum. Dermatology. 2003;206(3):204-11.
 5. Kikuchi K, Kobayashi H, Hirao T, Ito A, Takahashi H, Tagami H. Improvement of mild inflammatory changes of the facial skin induced by winter environment with daily applications of moisturizing cream. A half-side test of biophysical skin parameters, cytokine expression pattern and the formation of cornified envelope. Dermatology. 2003;207(3):269-75.
 6. Lipozenčić J, Bukvić Mokos Z, Gregurić S. Principles of corneotherapy. U: Lipozenčić J i sur., ur. Update in Dermatologic Drug Therapy. Zagreb: LaserPlus; 2012:73-8.

  

Zadnja izmjena: 25.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.