Liječenje psorijaze


Liječenje psorijaze

Ciljevi liječenja psorijaze su sljedeći:

 • Prekinuti ciklus koji uzrokuje povećanu proizvodnju kožnih stanica te tako smanjiti upalu i stvaranje plaka.
 • Odstraniti ljuskice da koža postane ponovno glatka. To se naročito odnosi na topičke proizvode koji se nanose na kožu.

Tretmani za psorijazu svrstavaju se u tri glavna tipa: topički lijekovi (lijekovi za vanjsku primjenu), liječenje svjetlošću (fototerapija) i lijekovi za sistemnu primjenu.

Topički lijekovi

Ako se primjenjuju same, kreme i masti koje se nanose na kožu mogu učinkovito liječiti blagi do umjereni oblik psorijaze. Kad je  bolest težeg oblika, kreme se mogu kombinirati s lijekovima za oralnu primjenu i terapijom svjetlošću. Topički lijekovi su sljedeći:

 • Topički kortikosteroidi - Ovi snažni protuupalni lijekovi najčešće se propisuju za liječenje blagog do umjerenog oblika psorijaze. Oni usporavaju izmjenu stanica tako što suprimiraju imunološki sustav i na taj način smanjuju upalu i ublažavaju svrbež. Za osjetljiva područja kao što su lice i kožni nabori i za liječenje većih površina oštećene kože preporučuju se slabija kortikosteroidna mast. Liječnik vam može propisati jaču kortikosteroidnu mast za mala područja kože, za tvrdokorni plak na rukama i nogama ili ako druge terapije nisu bile uspješne. Za liječenje psorijaze na vlasištu, primjenjuju se medicinske pjene ili otopine. Dugotrajna primjena ili pretjerana primjena jakih kortikosteroida može uzrokovati istanjivanje kože i otpornost na djelovanje lijeka. Kako bi se smanjile nuspojave i povećala djelotvornost, kortikosteroidi za vanjsku primjenu uglavnom se primjenjuju na aktivnim žarištima dok ih se ne stavi pod kontrolu.
 • Analozi vitamina D - Ovi sintetički oblici vitamina D usporavaju rast kožnih stanica. Kalcipotrien je krema ili otopina koja se dobiva na recept, a sadržava analog vitamina D. Može se primijeniti sama za blagi do umjereni oblik psorijaze ili u kombinaciji s drugim lijekovima za vanjsku primjenu ili fototerapijom. Ovaj lijek može nadražiti kožu. Kalcitriol je skuplji, ali je jednako učinkovit i slabije nadražuje nego kalcipotrien. 
 • Antralin - Vjeruje se da ovaj lijek normalizira aktivnost DNK u stanicama kože. Antralin također uklanja ljuskice pa koža postaje glađa. Međutim, antralin može nadražiti kožu i ostavlja mrlje na svemu: koži, odjeći, radnim plohama i posteljini. Stoga liječnici često preporučuju terapiju "kratkotrajnog kontakta", tj. krema ostaje na koži kratko vrijeme, a zatim se ispire s kože. Ponekad se antralin primjenjuje u kombinaciji s ultraljubičastim svjetlošću.
 • Topički retinoidi - Isti se često primjenjuju za liječenje akni i kože oštećene sunčevim zrakama, ali tazaroten je razvijen upravo za liječenje psorijaze. Kao i drugi derivati vitamina A, on normalizira aktivnost DNK u stanicama kože i smanjuje upalu. Najčešća nuspojava je nadraženost kože. Također može povećati osjetljivost na sunčevu svjetlost, stoga se tijekom terapije lijekom mora upotrebljavati sredstvo sa zaštitnim faktorom.  Mada je rizik od oštećenja ploda za topičke retinoide mnogo niži nego za oralne retinoide, svakako obavijestite svoga liječnika da ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti prije nego počnete primjenjivati tazaroten.
 • Inhibitori kalcineurina - Trenutačno su inhibitori kalcineurina, takrolimus i pimekrolimus, odobreni samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali ispitivanja su pokazala da su učinkoviti i u liječenju psorijaze. Smatra se da inhibitori kalcineurina sprječavaju aktiviranje T limfocita te se tako smanjuje upala i stvaranje plaka. Najčešća nuspojava je nadraženost kože. Ne preporuča se  dugotrajna ili kontinuirana primjena inhibitora kalcineurina zbog mogućeg povećanog rizika od pojave raka kože i limfoma. Inhibitore kalcineurina smije se primjenjivati samo uz odobrenje liječnika. Posebno pomažu na područjima gdje je koža tanka, kao što je koža oko očiju jer steroidne kreme ili retinoidi previše nadražuju takvu kožu i mogu izazvati štetne učinke.
 • Salicilna kiselina - Salicilna kiselina pospješuje otpadanje odumrlih stanica kože te smanjuje ljuštenje. Ponekad se kombinira s drugim lijekovima kao što su topički kortikosteroidi ili ugljeni katran da se poveća djelotvornost. Salicilna kiselina se nalazi u medicinskim šamponima i otopinama za liječenje psorijaze vlasišta.
 • Ugljeni katran - Gusti, crni nusproizvod koji se dobiva u proizvodnji naftnih proizvoda i ugljena, ugljeni katran je vjerojatno najstariji lijek za psorijazu. Smanjuje ljuštenje kože, svrbež i upalu. Nije poznato kako zapravo djeluje. Katran uzrokuje vrlo malo nuspojava, ali prlja odjeću i posteljinu te ima jaki miris. Katran se nalazi u bezreceptnim šamponima, kremama i uljima.
 • Proizvodi za vlaženje kože - Kreme za vlaženje kože same za sebe neće izliječiti psorijazu, ali mogu smanjiti svrbež i ljuštenje kože i pomoći kod suhoće uzrokovane drugim lijekovima. Sredstva za vlaženje u masnoj bazi uglavnom su djelotvornija od laganijih krema i losiona.

Terapija svjetlošću (fototerapija)

Kao što govori i samo ime,u ovoj se terapiji za psorijazu koristi prirodna ili umjetna ultraljubičasta svjetlost. Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije je da se koža izlaže kontroliranim količinama prirodne sunčeve svjetlosti. Drugi oblici terapije svjetlošću uključuju uporabu umjetnih izvora ultraljubičaste A (UVA) ili ultraljubičaste B (UVB) svjetlosti, bilo samih ili u kombinaciji s lijekovima.

 • Sunčeva svjetlost - Ultraljubičasta (UV) svjetlost obuhvaća elektromagnetsko zračenje s valnim duljinama manjim od onih vidljivim ljudskom oku. Kad ih se izloži UV zrakama iz sunčeve svjetlosti ili umjetnog izvora, aktivirani T limfociti u koži umiru. To usporava izmjenu stanica kože i smanjuje ljuštenje i upalu. Kratko dnevno izlaganje malim količinama sunčeve svjetlosti može poboljšati psorijazu dok intenzivno izlaganje sunčevim zrakama može pogoršati simptome i uzrokovati oštećenje kože. Prije nego započnete terapiju sunčevom svjetlosti, raspitajte se kod svog liječnika o najsigurnijem načinu korištenja prirodne sunčeve svjetlosti u liječenju psorijaze.
 • UVB fototerapija - Kontrolirane doze UVB svjetlosti iz umjetnog izvora svjetlosti mogu poboljšati blage do umjerene simptome psorijaze. UVB fototerapija, koja se također zove širokopojasni UVB, može se koristiti za liječenje pojedinačnih mrlja, psorijaze na velikoj površini i psorijaze koja je otporna na topičke lijekove. Kratkotrajne nuspojave mogu uključivati crvenilo, svrbež i suhoću kože. Vlažne kreme mogu smanjiti te nuspojave.
 • Terapija uskopojasnim UVB zrakama - Novija vrsta terapije za psorijazu je terapija uskopojasnim UVB zrakama. Obično se primjenjuje dva do tri puta tjedno dok se ne poboljša stanje kože, a zatim se stanje održava primjenom jedanput tjedno. Međutim, terapija uskopojasnim UVB zrakama može izazvati teže i dugotrajnije opekline.
 • Goeckermanova terapija - Neki liječnici kombiniraju UVB terapiju s terapijom ugljenim katranom. Ta metoda se naziva Goeckermanova terapija. Te dvije terapije primijenjene zajedno puno su djelotvornije od primjene svake zasebno jer ugljeni katran pomaže da koža bolje reagira na UVB svjetlost. Nekad je bio potreban trotjedni boravak u bolnici dok se modificirana originalna terapija danas može provesti u liječničkoj ambulanti. Druga metoda, Ingramov režim, kombinira UVB terapiju s kupkama u ugljenom katranu i pastu koja sadržava antralin i salicilnu kiselinu. Nakon kupke nanosi se pasta koja se ostavlja na koži nekoliko sati ili preko noći.
 • Fotokemoterapija ili PUVA terapija - Fotokemoterapija podrazumijeva uzimanje blago senzibilirajućeg lijeka (psoralen) prije izlaganja UVA svjetlosti. UVA svjetlost prodire dublje u kožu nego UVB svjetlost, a psoralen čini da koža bolje reagira na izlaganje UVA svjetlost. Ova agresivnija terapija dosljedno poboljšava stanje kože i često se koristi u težim slučajevima psorijaze. PUVA uključuje dva do tri tretmana tjedno tijekom određenog broja tjedana. U kratkotrajne nuspojave spadaju mučnina, glavobolja, žarenje i svrbež. U dugotrajne nuspojave spadaju suha i naborana koža, pjege i povećani rizik od raka kože, uključujući i melanom, najteži oblik raka kože.
 • Ekscimer laser - Ovaj oblik terapije svjetlošću koja se koristi za blage do umjerene oblike psorijaze, tretira samo zahvaćene dijelove kože.  Kontrolirana zraka UVB svjetlosti određene valne duljine usmjerava se na psorijatičke plakove kako bi se smanjilo ljuštenje i upala. Na taj se način ne oštećuje okolna zdrava koža. Primjenom ekscimer lasera potrebno je manje tretmana nego kod tradicionalne fototerapije jer se koriste snažnije UVB zrake. U nuspojave spadaju crvenilo i pojava mjehura.
 • Pulsni laser - Sličan je ekscimer laseru, no pulsni laser koristi drugi oblik svjetlosti da uništi sitne krvne žilice koje pridonose stvaranju psorijatičnih plakova. U nuspojave spadaju modrice koje nestaju 10 dana nakon tretmana.  Postoji i mali rizik od stvaranja ožiljaka.
 • Kombinirana terapija svjetlošću - Kombiniranjem UV svjetlosti s drugim terapijama kao što su retinoidi, često se poboljšava djelotvornost fototerapije. Kombinirane terapije se često koriste kad ostale fototerapijske opcije ne daju očekivane rezultate.

Lijekovi za sistemnu primjenu

Ako bolujete od teškog oblika psorijaze ili oblika psorijaze koji je otporan na druge vrste liječenja, liječnik vam može propisati lijekove za oralnu primjenu ili lijekove u injekcijama. Budući da izazivaju teške nuspojave, neki od tih lijekova primjenjuju se samo kratko vrijeme i mogu se izmjenjivati s drugim oblicima terapija.

 • Retinoidi - Srodni vitaminu A, ova skupina lijekova može smanjiti proizvodnju stanica kože ako imate tešku psorijazu koja ne reagira na druge terapije. Međutim, znakovi i simptomi se obično vraćaju nakon prekida terapije. U nuspojave spadaju suhoća kože i sluznice, svrbež i gubitak kože. Budući da retinoidi kao što je acitretin mogu izazvati teška oštećenja ploda, žene moraju izbjegavati trudnoću najmanje tri godine nakon primjene lijeka.
 • Metotreksat - Oralni lijek metotreksat pomaže kod psorijaze tako što smanjuje proizvodnju kožnih stanica i  smanjuje upalu. Kod nekih osoba usporava napredovanje psorijatičkog artritisa. Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želučane smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita.
 • Ciklosporin - Ciklosporin potiskuje imunološki sustav te je po djelotvornosti sličan metotreksatu. Kao i drugi imunosupresivni lijekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije i drugih zdravstvenih problema, uključujući i raka. Ciklosporin povećava mogućnost pojave bubrežnih problema i visokog krvnog tlaka - rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom terapijom.
 • Hidroksiureja - Ovaj lijek nije tako djelotvoran kao ciklosporin ili metotreksat, ali za razliku od jačih lijekova on se može kombinirati s fototerapijom. U moguće nuspojave spadaju smanjeni broj crvenih krvnih stanica (anemija) i smanjenje broja bijelih krvnih stanica i trombocita. Ne smiju ga uzimati trudnice ili žene koje planiraju zatrudnjeti.
 • Imunomodulatori (biološki lijekovi) - Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze. Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab. Ovi se lijekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskolarnom injekcijom ili subkutanom injekcijom, a obično se upotrebljavaju u osoba koje ne reagiraju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis. Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju između određenih stanica imunološkog sustava i određenih upalnih putova. Mada se pretežno dobivaju iz prirodnih izvora, a ne iz kemijskih, moraju se upotrebljavati s oprezom budući da imaju snažan učinak na imunološki sustav i zbog njih može doći do po život opasnih infekcija. Osobe koje uzimaju te lijekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu.
 • Tioguanin - Ovaj lijek ima manje nuspojava, a gotovo je jednako učinkovit kao  metotreksat i ciklosporin. Međutim, ovaj lijek može izazvati anemiju. Zbog toga trudnice ili žene koje namjeravaju zatrudnjeti moraju izbjegavati ovaj lijek jer može uzrokovati oštećenje ploda.

Mada se odabir liječenja temelji na tipu i težini oblika psorijaze te površinama zahvaćene kože, tradicionalni pristup je da se treba započeti s najblažim terapijama - topičkim kremama i terapijom ultraljubičastom svjetlošću (fototerapija), a zatim, ako je to potrebno, krenuti s jačim terapijama. Cilj je pronaći najdjelotvorniji način da se uspori izmjena stanica uz najmanji mogući broj nuspojava.

Unatoč cijelom nizu različitih mogućnosti, utvrditi odgovarajuću terapiju za psorijazu pravi je izazov za liječnike. Bolest je nepredvidljiva i prolazi kroz naizgled nepravilne cikluse poboljšanja i pogoršanja; ono što je dobro za jednu osobu, kod druge uopće ne djeluje. Koža nakon nekog vremena može postati otporna na različite terapije, a najjači lijekovi za psorijazu mogu izazvati teške nuspojave.

Porazgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim terapijama, posebice ako se vaše stanje nakon primjene određene terapije nije poboljšalo ili ako imate neugodne nuspojave. Vaš liječnik može prilagoditi vaš plan liječenja ili promijeniti vaš pristup kako bi se na najbolji mogući način vaši simptomi stavili pod kontrolu.

Zadnja izmjena: 19.04.2013.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.