Istočna Afrika


istocna-afrika
 

Cijepljenja za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Cjepiva koja se preporučuju za putnike u istočnu Afriku:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Meningokokni meningitis – ako planirate posjetiti istočnoafričku regiju između prosinca i lipnja, svakako bi bilo dobro da se cijepite jer tada ondje traje razdoblje epidemija.
  • Trbušni tifus – može biti povezan sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s fekalnom onečišćenošću vode i hrane koja se prodaje na ulicama.
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Obvezna cjepiva

Potvrda o cijepljenju protiv žute groznice obvezna je u nekim državama istočne Afrike.

Bolesti u istočnoj Africi (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Rizik dobivanja malarije u tom području je velik, i u ruralnim krajevima i u gradovima. Svi putnici u istočnu Afriku u opasnosti su od malarije. Vaš liječnik prepisat će vam antimalarični lijek za prevenciju, a vi se trebate zaštititi repelentima protiv uboda komaraca.

Malarija je, ponavljamo, uvijek ozbiljna bolest te, kad se vratite kući, nastavite uzimati preventivnu terapiju kako Vam je propisao liječnik. Ako dobijete simptome slične gripi, a boravili ste u području gdje ima malarije, odmah se javite u Centar za tropsku i putničku medicinu. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Zadnja izmjena: 14.12.2010.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.