Istočna Azija


istocna-azija
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u istočnu Aziju i porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju, ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Japanski encefalitis – ako planirate posjetiti ruralna područja ili ako vlada epidemija japanskog encefalitisa.
  • Trbušni tifus –Uglavnom ste u opasnosti ako posjećujete zemlje u razvoju. Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s onečišćenom vodom i hranom koji se prodaju na ulicama.
  • Ako je potrebno, treba primiti buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Bolesti u istočnoj Aziji (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Putnici u neka područja Kine, Hong Konga te Sjeverne i Južne Koreje trebali bi uzimati antimalarične lijekove u dogovoru s liječnikom. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Žuta groznica

U istočnoj Aziji nema rizika od žute groznice. Neke zemlje mogu tražiti potvrdu o cijepljenju ako dolazite iz područja u kojima se pojavljuje žuta groznica.

Ostale bolesti

Denga groznica, japanski encefalitis, lišmenioza i kuga su bolesti koje prenose insekti i možete biti u riziku u određenim područjima. Zaštitite se repelentima. Avianska gripa prisutna je u Kini.

SARS – akutni respiratorni sindrom - pojavio se u Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

Zadnja izmjena: 14.12.2010.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.