Jagode i borovnice mogu smanjiti rizik od hipertenzije
![Jagode i borovnice mogu smanjiti rizik od hipertenzije](/var/cybermed/storage/images/vijesti/jagode_i_borovnice_mogu_smanjiti_rizik_od_hipertenzije/2018755-1-cro-HR/jagode_i_borovnice_mogu_smanjiti_rizik_od_hipertenzije.jpg)
Nova studija pokazala je da jedenje samo jedne šalice jagoda ili borovnica svaki tjedan, može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije koja je glavni čimbenik rizika za srčanu bolest i moždani udar.
Pokazalo se da muškarci i žene koji su imali najveću količinu antocijanina iz jagoda i borovnica imaju 8 posto manji rizik za razvoj povišenog krvnog tlaka (hipertenzija).
Antocijanini su grupa biljnih pigmenata, a odgovorni su za boje voća, povrća i cvijeća. Inače antocijanini su i jaki antioksidansi koji mogu pomoći u otvaranju krvnih žila.
Isto tako pokazalo se da je smanjenje rizika od razvoja hipertenzije zbog konzumiranja jagoda i borovnica bilo najizraženije kod ispitanika koji su imali 60 ili manje godina.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition