Konzumiranje crvenog i procesiranog mesa povezano sa slabijom stopom preživljavanja od raka debelog crijeva


Konzumiranje crvenog i procesiranog mesa povezano sa slabijom stopom preživljavanja od raka debelog crijeva

Istraživanje provedeno na više od 2.300 bolesnika s rakom debelog crijeva pokazalo je da su oboljeli od raka debelog crijeva, koji su prije i nakon postavljanja dijagnoze jeli velike količine crvenog i procesiranog mesa, izloženi većem riziku od umiranja zbog raka debelog crijeva.

Tako se pokazalo da su bolesnici koji su jeli najmanje četiri do pet obroka crvenog i procesiranog mesa tjedno imali 79 posto veći rizik da će umrijeti od raka debelog crijeva nego bolesnici koji su manje konzumirali navedeno meso.

Osim toga, bolesnici koji su imali najveći apetit za crveno i procesirano meso prije postavljanja dijagnoze raka debelog crijeva, imali su veći rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka, uključujući srčanu bolest ili moždani udar.

Rezultati ovog istraživanja podupiru postojeće preporuke za oboljele od raka debelog crijeva, da smanje konzumiranje crvenog i procesiranog mesa, te povećaju konzumiranje voća i povrća. U biti, naglašava se važnost zdrave prehrane tijekom cijelog života.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.