Preeklampsija povezana s 3,4 puta većim rizikom od razvoja demencije


Preeklampsija povezana s 3,4 puta većim rizikom od razvoja demencije

Izgleda da potencijalno po život opasna komplikacija trudnoće, preeklampsija, koju karakterizira povišeni krvni tlak u trudnoći, povećava rizik od razvoja vaskularne demencije u starijoj dobi za 3,4 puta, ukazuje nova studija. Inače, ovaj oblik demencije nastaje usljed smanjenja protoka krvi u mozgu, a prvo su zahvaćene male krvne žile mozga.

Povezanost preeklampsije i vaskularne demencije ima smisla obzirom da je preeklampsija komplikacija koja utječe na krvne žile, ističu stručnjaci.

Preeklampsija se obično razvija kasno u trudnoći, a javlja se u 3 do 5 posto trudnoća, te ako se ne liječi može ugroziti život majke i djeteta.

U ovom istraživanju analizirani su podaci više od milijun žena koje su porađale u periodu od 1978. do 2015. godine. Niti jednoj od žena koje su sudjelovale u istraživanju nije bilo dijagnosticirano srčano oboljenje, moždani udar, dijabetes ili demencija prije prvog poroda.

Povezanost između preeklampsije i vaskularne demencije bila je osobito izražena kod žena koje su razvile demenciju nakon 65. godine.

Na temelju ovih rezultata, liječnici bi trebali pitati žene da li su imale preeklampsiju tijekom trudnoće te u slučaju pozitivnog odgovora trebali bi promicati terapije koje mogu smanjiti rizik od vaskularne demencije i drugih bolesti srca.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.