Biosimilari rituksimaba pokazali sigurnost i djelotvornost


Biosimilari rituksimaba pokazali sigurnost i djelotvornost

Podaci kliničkih ispitivanja ukazuju da su dva biosimilara (bioslična lijeka) rituksimaba, CT-P10 (Truxima) i GP2013 (Rixathon, Riximyo), usporediva s referentnim proizvodom (Genentech - Rituxan, MabThera). Smatra se da će rezultati ovog kliničkog ispitivanja doprinijeti uvođenju spomenutih biosimilara rituksimaba u svakodnevnu kliničku praksu u bliskoj budućnosti.

Rituksimab je lijek važan za liječenje malignih bolesti B-stanica poput ne-Hodgkinovog limfoma (uključujući folikularni limfom) i kronične limfocitne leukemije, te bolesti koje su povezane s imunološkom reakcijom poput reumatoidnog artritisa.

Inače, rituksimab je kimerno mišje/ljudsko monoklonsko antitijelo koje ima specifičnost za CD20 antigen, a koji se prvenstveno nalazi na površini B-stanica imunološkog sustava.

Rituksimab je u 2013. godini bio najprodavaniji onkološki lijek na svijetu s gotovo 8 milijardi dolara prodaje. Stoga i ne čudi oduševljenje onkologa s pojavom biosimilara obizrom da će oni dovesti do smanjenja troškova liječenja za 20 do 40 posto.

Smatra se da su bioslični lijekovi izvrsna prilika za dobre opcije lijekova koje poboljšavaju održivost i dostupnost liječenja raka u različitim zemljama.

Izvor:
Lancet Haematology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.