Humanitarna akcija "OSTANI UZ MENE" predstavljena građanima Zagreba


Humanitarna akcija "OSTANI UZ MENE" predstavljena građanima Zagreba

Javno događanje povodom predstavljanja humanitarne akcije "OSTANI UZ MENE" privuklo je danas popodne u središte grada mnoštvo građana Zagreba, ali i predstavnika Gradskog poglavarstva te medija.

U Bogovićevoj ulici više desetaka Zagrepčana posjetilo je štandove humanitarne akcije, gdje su ih volonteri partnerskih udruga upoznali s tijekom, ciljevima te načinima uključivanja u akciju.

Inače cjelokupan prihod humanitarne akcije namijenjen je opremanju i otvaranju prve ustanove za palijativnu skrb u Hrvatskoj. Šira javnost još uvijek nije u potpunosti upoznata s problemima koji opterećuju sustav palijativne medicine u Hrvatskoj. Prema nekim procjenama, godišnje u Hrvatskoj palijativnu skrb treba oko 30 tisuća ljudi, no dobije je tek njih 200-tinjak. Problem je još izraženiji uzimajući u obzir da Hrvatska još uvijek nema ni jednu ustanovu palijativne medicine uključenu u zdravstveni sustav, niti razvijen sustav edukacije za stručnjake i bolesnike.

"Palijativna medicina označava onaj dio medicine koja se bavi ublažavanjem patnji i simptoma kod osoba koje boluju od teške i neizlječive bolesti. Ona obuhvaća razdoblje od dijagnoze neizlječive bolesti do žalovanja nakon smrti bolesnika. Suvremeni lijekovi omogućuju bolesnicima da godinama žive s teškom bolesti, ali oni uz tu bolest imaju i bol, psihološke smetnje i poremećaj s prehranom, te niz drugih problema kojima se ne bavi intenzivna medicina. Zato je u svijetu razvijena palijativna medicina - cilj je kvaliteta života bolesnika", istaknula je dr. sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

"Hrvatska još uvijek nije integrirala ovaj dio medicine u zdravstveni sustav. Mi ne želimo da to bude dio nekakvog projekta koji će trajati godinu dana, već da palijativna skrb uđe u program financiranja HZZO-a, mi želimo da se oblici palijativne medicine definiraju na svim razinama zdravstvene zaštite, a vidimo osnivanje ustanove za palijativnu skrb kao prvi korak", dodaje dr. sc. Braš.

"Stanje palijativne skrbi u Hrvatskoj je daleko od idealnog, ali ne treba gubiti nadu. Upravo zato smo i započeli s ovim projektom te akcijama po gradovima, kako bi osnažili ulogu zajednice u pružanju potpore obiteljima i bolesnicima te stvorili mrežu edukatora. Veliki odaziv Zagrepčana na današnji događaj, potvrda je da polako dopiremo do građana te da ćemo uspjeti ostvariti naš cilj i palijativnu skrb podići na jednu novu razinu“, istaknuo je Igor Haralović, direktor tvrtke Sandoz, koja je glavni suorganizator akcije "Ostani uz mene".

Osim visokog pokroviteljstva premijerke Jadranke Kosor i Vlade Republike Hrvatske te podrške Predsjednika Hrvatske, Ive Josipovića, akciju su poduprli i čelnici Grada Zagreba.

Sav prihod od prodaje bit će uplaćen na poseban žiro-ručun akcije (Zagrebačka banka, 2360000-1102139196), na koji također zainteresirane osobe spremne i voljne pomoći mogu donirati potrebna sredstva.

Više informacija o humanitarnoj akciji možete pronaći na www.ostaniuzmene.com

Izvor:
Spona komunikacije

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.