Lijekovi za žgaravicu mogu povećati rizik od upale pluća


Lijekovi za žgaravicu mogu povećati rizik od upale pluća

Analiza 31 studije provedene u razdoblju od 1985. do 2009. godine pokazala je da popularni lijekovi za žgaravicu, uključujući inhibitore protonske pumpe i antagoniste H2 receptora, mogu povećati rizik od upale pluća (pneumonije).

Stoga prema mišljenju znanstvenika pacijenti ne bi smijeli pretjerivati u primjeni lijekova za liječenje peptičkog ulkusa i GERB-a. Inače ta skupina lijekova je druga najprodavanija skupina lijekova na svijetu.

U inhibitore protonske pumpe koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline i koriste se za liječenje žgaravice, gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i peptičkog ulkusa spadaju omeprazol, lansoprazol, pantoprazol i esomeprazol.

Antagonisti H2 receptora, znani i kao H2 blokatori, koriste drugi mehanizam za smanjivanje razine želučane kiseline, a u njih se ubrajaju cimetidin, famotidin, nizatidin i ranitidin.

Rezultati meta-analize u kombinaciji s rezultatima osam opservacijskih ispitivanja pokazali su da uzimanje inhibitora protonske pumpe poveća šanse za razvoj upale pluća za 27 posto, dok je uzimanje H2 blokatora povećalo za 22 posto rizik od upale pluća.

Izvor:
Canadian Medical Association Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.