Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od drugog srčanog udara


Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od drugog srčanog udara

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Danskoj na više od 100.000 ispitanika, osobe koje su već pretrpjele srčani udar (infarkt miokarda), izložene su većem riziku od smrti ili drugog srčanog udara, ukoliko redovito uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove (NSAIDs)

Nesteroidni protuupalni lijekovi često se koriste za ublažavanje boli, a u njih se ubrajaju lijekovi poput ibuprofena, diklofenaka, naproksena i dr..

Rizik od drugog srčanog udara ili smrti zbog srčane bolesti u roku jedne godine bio je 30 posto veći, a nakon pet godina 41 posto veći.

Inače, rezultati ovog istraživanja podupiru ranija istraživanja, koja su ukazivala da primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova nije sigurna u bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar.

Stoga se svim bolesnicima, koji su pretrpjeli srčani udar, preporuča oprez prilikom primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova, čak i nekoliko godina nakon srčanog udara.

Naime, čak je i njihova kratkotrajna primjena, u bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar ili u bolesnika sa zatajivanjem srca, povezana s rizikom.

Zanimljivo je da se bolesnicima nakon pretrpljenog srčanog udara obično propisuje acetilsalicilna kiselina, koja je također nesteroidni protuupalni lijek. Međutim, ovi rezultati se ne odnose na nju, obzirom da ona ima zaštitni učinak po srce.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.