Niže razine vitamina D povezane s agresivnijim rakom dojke


Niže razine vitamina D povezane s agresivnijim rakom dojke

Istraživanje provedeno na 155 žena koje su zbog raka dojke bile podvrgnute kirurškom zahvatu pokazalo je da su žene s nižim razinama vitamina D imale agresivniji rak dojke te lošiju prognozu.

Istraživači su otkrili povezanost između niske razine vitamina D (razina manja od 32 miligrama po mililitru krvi) i lošijih vrijednosti glavnih bioloških markera za rak dojke.

Prema mišljenju znanstvenika izgleda da sve više dokaza povezuje razinu vitamina D i rak dojke. No izravna uzročnost i posljedica još nisu dokazani.

Inače prethodna istraživanja bila su fokusirana na manjak vitamina D i rizik od razvoja raka. Ovo je prvo istraživanje koje je istraživalo vezu između razine vitamina D i napredovanja raka dojke.

Naše tijelo proizvodi vitamin D kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima. Poznato je više aktivnih spojeva i zato govorimo o vitaminima grupe D. Kalciferol ima najveću biološku vrijednost. Ergokalciferol (D2) nastaje iz provitamina ergosterola koji je biljnog podrijetla, a kolekalciferol (D3) je životinjskog podrijetla.

Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri. 

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.