Oboljeli od dijabetesa s ulkusom na stopalu izloženi većem riziku od smrti


Oboljeli od dijabetesa s ulkusom na stopalu izloženi većem riziku od smrti

Analiza 8 studija u kojima je sudjelovalo više od 17.000 bolesnika s dijabetesom, pokazala je da su oboljeli od dijabetesa koji imaju ulkuse na stopalima, izloženi većem riziku od prijevremene smrti, često zbog srčanog ili moždanog udara.

Poznato je da dijabetes može uzrokovati oštećenje krvnih žila i živaca, posebice ako razina šećera u krvi nije dobro kontrolirana. Slabija cirkulacija i oštećenje živaca u stopalima otežavaju primjećivanje porezotina ili drugih ozljeda stopala, koje se mogu razviti u ulkuse. U težim slučajevima, ulceracije na stopalu mogu dovesti do amputacije stopala ili noge.

Rezultati ove analize, također su pokazali da oboljeli od dijabetesa, koji imaju ulceracije na stopalima, imaju i više kardiovaskularnih čimbenika rizika poput povišenog krvnog tlaka. Jednako tako, pokazalo se da su za oko polovinu dodatnih smrtnih slučajeva među tim bolesnicima bili odgovorni kardiovaskularni problemi poput srčanog i moždanog udara.

Smrtni slučajevi koji nisu bili uzrokovani kardiovaskularnim problemima kod oboljelih od dijabetesa s ulceracijama na stopalima, bili su najčešće uzrokovani infekcijama i drugim komplikacijama.

Iz svega navedenog jasno je da pristup oboljelima od dijabetesa mora biti dvosmjeran, prvi je poboljšanje otkrivanja ulceracija na stopalu, obzirom da rano otkrivanje i liječenje može smanjiti učestalost komplikacija vezanih uz ulceracije stopala, a drugi je smanjivanje kardiovaskularnih čimbenika rizika u oboljelih od dijabetesa.

"

Kako nastaju ulkusi (vrijedovi)?

Ulkusi (vrijedovi) nastaju uslijed gubitka epidermisa, te barem dijela dermisa. U uzroke spadaju dermatitis uslijed venskog krvnog zastoja, fizikalno oštećenje sa ili bez oštećene opskrbe krvlju (dekubitalni vrijedovi, periferna arterijska bolest), infekcije i vaskulitis.

"

Izvor:
Diabetologia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.