3-D mamogrami uspješniji u otkrivanju raka dojke od konvencionalnih mamograma


3-D mamogrami uspješniji u otkrivanju raka dojke od konvencionalnih mamograma

Međunarodni tim stručnjaka razvio je novu tehniku koja omogućava 3-D slike tkiva dojke, koje su dva do tri puta oštrije nego trenutno dostupne CT snimke. Također, treba istaknuti da je izloženost zračenju kod novih 3-D mamograma gotovo 25 puta manja nego kod postojećih konvencionalnih mamograma.

Što predstavlja izuzetan napredak, obzirom da se smanjuje potencijalno kancerogeni učinak zračenja na žljezdano tkivo dojke, koje je osobito osjetljivo na njega.

Inače, u 10 do 20 posto slučajeva tumora dojke, postojeći konvencionalni mamogrami nisu bili uspješni u njegovom otkrivanju.

Znanstvenici se nadaju da će se pomoću 3-D mamograma ne samo poboljšati otkrivanje karcinoma dojke, koji se konvencionalnim mamogramima nisu mogli otkriti, nego da će se karcinom dojke moći otkriti i u ranijoj fazi bolesti.

Svakako treba istaknuti, da osim oštrine, 3-D slike tkiva dojke snimljene 3-D mamogramom, imaju bolji kontrast i ukupnu kvalitetu slike nego 3-D slike tkiva dojke koje su snimljene drugim standardnim metodama.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.