50 godina Akademije medicinskih znanosti Hrvatske


50 godina Akademije medicinskih znanosti Hrvatske

U Zagrebu je danas u nazočnosti najvišeg državnog vrha obilježana 50. godišnjica utemeljenja i djelovanja Akademije medicinskih znanosti Hrvatske kojoj je tom prigodom predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodijelio najviše državno priznanje, Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i doprinos u promicanju biomedicinskih znanosti u Hrvatskoj i svijetu.

Predsjednik Josipović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što se može danas obratiti okupljenima na obilježavanju 50. proslave Akademije.

"Svi ovi rezultati koje ste postigli, brojne publikacije, aktiviranost u inozemstvu, uspjesi, pronalasci, patenti, nove tehnologije, novi medicinski postupci zaista jesu važan doprinos kvaliteti našeg života", naglasio je predsjednik Josipović te dodao da brojni primjeri iz svakodnevnog života govore da su etika i moral jedna od važnih karakteristika medicinske profesije te da iz osobnog iskustva može reći da su pripadnici te profesije, uz iznimke kojih ima u svakoj profesiji, zaista predani i da je ono ljudsko važan dio odnosa prema pacijentu.

Čestitajući 50 godina ustrajnog, upornog i plodonosnog rada i poželjevši još takvih 50 godina, premijerka Jadranka Kosor je Akademiji u ime Vlade RH dala punu i apsolutnu potporu te je pritom istaknula da Hrvatska u Europsku uniju unosi i "sva znanstvena postignuća hrvatskih liječnika i liječnica".

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske je krovna institucija vrhunskih hrvatskih liječnika znanstvenika kojoj je temeljni zadatak da promiče biomedicinske znanosti s ciljem unapređenja zdravlja hrvatskoga pučanstva

Među njenih 300 redovitih i 50 suradnih članova tajnim izborom birani su u prošlosti, kao i danas, vrhunski znanstvenici iz područja biomedicine koji su se istakli znanstvenim djelovanjem na području određene medicinske discipline ili medicini srodnih biomedicinskih znanosti, a koji su bitno doprinijeli razvitku medicinskih znanosti.

Akademija danas, kao i tijekom proteklih pola stoljeća, putem svojih kolegija i odbora vrlo uspješno provodi više znanstvenih programa i projekata, svake godine organizira nekoliko desetaka znanstvenih sastanaka i tribina, suorganizator je ili pokrovitelj više kongresa, objavila je preko 100 znanstvenih knjiga te izdaje redovito četiri časopisa. Ima vrlo intenzivnu i uspješnu suradnju s nizom inozemnih medicinskih i inih akademija, članica je niza međunarodnih asocijacija i stekla je velik međunarodni ugled.

Svake godine dodjeljuje tri ugledne nagrade našim istaknutim znanstvenicima. Akademija izuzetno uspješno njeguje i potiče naš nacionalni doprinos svjetskoj medicinskoj znanosti, smatrajući da je njena važna zadaća da naša biomedicinska znanost i u budućnosti bude jedan od važnih čimbenika po kojima će Hrvatsku prepoznavati i cijeniti u svijetu.

Izvor:
AMZH, Vlada RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.