6. hrvatski dan ljekarni


6. hrvatski dan ljekarni

Ljekarne u Hrvatskoj i ove će godine, šestu godinu zaredom, obilježiti svoj dan 29. listopada (datum je odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne na prostoru Hrvatske, u Trogiru, 29. listopada 1271).

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarnika u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života.

Ujedno se želi istaknuti vrijednost ljekarništva u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, naglasiti njihove kompetencije i naobrazbu te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg 6. hrvatskog dana ljekarni je "Ljekarnik i vi - zajedno prema boljem zdravlju". Tom temom želi se privući pozornost javnosti na laku dostupnost ljekarnika kao visoko obrazovanih zdravstvenih radnika (u ljekarnu se može doći tijekom cijelog dana bez najave i bez čekanja) koji uz izdavanje lijekova na recept pružaju i niz drugih usluga da bi se osigurala što ispravnija primjena lijekova i očuvanje zdravlja i sprječavanje bolesti stanovništva, što je u sadašnjem užurbanom i stresnom vremenu iznimno važno.

Ove godine, na Dan ljekarni, 29. listopada, ljekarnici će se osobito posvetiti savjetovanju pacijenata/građana o uporabi lijekova i medicinskih proizvoda koji se u ljekarnama mogu nabaviti bez recepta, bilo da ih uzimaju uz druge propisane lijekove, ili radi očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života, za što danas postoje brojne mogućnosti.

Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 6. hrvatskog dana ljekarni, kojima se pozivaju pacijenti/građani da 29. listopada 2012. posjete ljekarnu i pitaju sve što ih zanima o ispravnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda (dodataka prehrani, dijetetskih proizvoda, dermokozmetike...), te prigodnim brošurama o ljekarničkim uslugama koje zainteresirani građani mogu dobiti.

6. hrvatski dan ljekarni obilježava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, a organizatori su HFD i HLJK u suradnji s veletrgovinom Medika, koja ove godine obilježava 90. obljetnicu postojanja i uspješnog rada.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.