Acetilsalicilatna kiselina smanjuje rizik od raka žučnih vodova


Acetilsalicilatna kiselina smanjuje rizik od raka žučnih vodova

Poznato je da acetilsalicilatna kiselina ima kemoprotektivna svojstva, posebno protiv gastrointestinalnih karcinoma, no prema rezultatima nove studije izgleda da acetilsalicilatna kiselina također može smanjiti i rizik od razvoja karcinoma žučnih vodova. Naime, pokazalo se da su osobe koje su svakodnevno uzimale acetilsalicilatnu kiselinu dulje od tri godine imale 2,5 do 3,5 puta manji rizik od oboljevanja od raka žučnih vodova nego osobe koje nisu uzimale acetilsalicilatnu kiselinu.

Inače, poznato je da je kontinuirana upala žučnih vodova jedan od glavnih čimbenika za nastanak karcinoma u njima. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, acetilsalicilatna kiselina može smanjiti rizik od razvoja raka žučnih vodova suzbijanjem upale. Jednako tako, treba spomenuti da su neka druga istraživanja pokazala da acetilsalicilatna kiselina također blokira i dodatne stanične signalne kaskade koje promiču karcinom.

Najznačajniji čimbenik rizika za karcinom žučnih vodova (kolangiokarcinom) je primarni sklerozirajući kolangitis koji povećava rizik od razvoja karcinoma za 171,2 puta. Rizik od kolangiokarcinoma također mogu povećati hepatitis B, dijabetes i pušenje.

Kako bi acetilsalicilatna kiselina ušla u rutinsku primjenu za sprječavanje kolangiokarcinoma potrebna su dodatna istraživanja koja bi potvrdila ove rezultate.

Izvor:
Hepatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.