Čak i umjereno konzumiranje alkohola može naštetiti mozgu


Čak i umjereno konzumiranje alkohola može naštetiti mozgu

Izgleda da je umjereno konzumiranje alkohola povezano s patološkim promjenama u mozgu, uključujući i hipokampalnu atrofiju, ukazuje nova britanska studija. Jednako tako, uočeno je da je konzumacija alkohola povezana i s bržim slabljenjem kognitivnih funkcija.

Inače, hipokampalna atrofija se obično nalazi u ljudi s Alzheimerovom bolesti. Hipokampus je područje mozga koje ima važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje. Dio je limbičkog sustava, sustava povezanog sa emocijama i dugoročnim pamćenjem. Hipokampus je umiješan u kompleksne procese kao što su formiranje, organiziranje i pohranjivanje sjećanja.

Također, pokazalo se da je teška konzumacija alkohola povezana je s potencijalno teškim poremećajima u pamćenju i izvršnoj funkciji.

Ovi rezultati podupiru nedavne britanske preporuke za smanjenje konzumiranja alkohola. Naime, u Velikoj Britaniji se ne preporuča konzumiranje više od 14 jedinica alkohola tjedno. Pod jednom jedinicom alkohola podrazumjeva se 10 ml ili 8 g čistog alkohola.

Smatra se da je alkohol modificirajući čimbenik rizika za oštećenje kognitivnih funkcija.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.