Celijakija može biti uzrokovana gastrointestinalnom infekcijom u djetinjstvu


Celijakija može biti uzrokovana gastrointestinalnom infekcijom u djetinjstvu

Istraživanje koje je proveo Norveški institut za javno zdravstvo ukazuje da enterovirusna infekcija u djetinjstvu može narušiti funkciju barijere crijeva, što povećava rizik od ravoja celijakije. Istraživanje je obuhvaćalo uzimanje mjesečnih uzoraka stolice kod 220 djece, u dobi od tri mjeseca do deset godina, i testiranje prisutnosti enterovirusa i adenovirusa u stolici. Pokazalo se da se oba virusa često pojavljuju prije razvoja protutijela celijakije.

Enterovirus je bio prisutan u 370 od 2.135 uzoraka stolice, što čini 17% prikupljenih uzoraka. Također, 73 djece imalo je barem jedan pozitivan uzorak, s tim da je broj virusa dosegao vrhunac u jesenskim mjesecima.

Adenovirus je potvrđen u 258 uzoraka stolice od 2.006 uzoraka stolice, što čini 13% prikupljenih uzoraka. Pritom je 61 dijete imalo barem jedan adenovirus-pozitivan uzorak, no prevalencija nije bila sezonska, kao što je to bio slučaj s enterovirusom, što je dovelo do zaključka da adenovirus nije bio povezan s razvojem celijakije.

Enterovirusi su skupina virusa koji tipično uzrokuju blage infektivne bolesti, no oni mogu dovesti i do ozbiljne bolesti ukoliko infekcija enterovirusom zahvati i središnji živčani sustav. Dva najčešća enterovirusa su echovirus i coxsackievirus. Infekcije enterovirusima su česte u djece mlađe od tri godine.

Postojeća istraživanja navode da se celijakija pojavljuje gotovo isključivo u osoba s HLA-DQ2 ili HLA-DQ8 haplotipom, što se vidi kod oko 40 posto opće populacije. Međutim, predviđanje vjerojatnosti razvoja celijakije u ljudi s tim haplotipovima nije potpunosti pouzdano.

Rezultati ove studije ukazuju da infekcija enterovirusom u djetinjstvu može biti jedan od nekoliko ključnih čimbenika rizika za razvoj celijakije.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.