Danas se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja


Danas se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja

Hrvatska komora dentalne medicine ove godine dan oralnog zdravlja posvećuje osobama s posebnim potrebama. Oralne bolesti, zubni karijes i peridontalne bolesti predstavljaju najčešće kronične infekcije, uzrokuju bol i nelagodu, smanjuju kvalitetu života, a njihovo liječenje je skupo. Zubni karijes nastaje zbog nepravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji, učestale konzumacije šećera, nemliječnog izvora i nedostatka fluora.

U Hrvatskoj samo 61 posto djece  pere zube dva ili više puta dnevno, dok u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj to čini oko 80 posto.

Prema podacima Svjetske stomatološke organizacije (koja ove godine obilježava 100 godina rada) oko 80 posto djece školskog uzrasta i 95 posto odraslog stanovništva ima barem jedan zubni karijes. Patološke promjene parodonta prisutne su približno u 30 posto stanovništva iznad 35 godina starosti. U dobi iznad 60 godina 30 posto ljudi nema niti jedan vlastiti zub.

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja Hrvatska komora dentalne medicine, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne osobe, izdat će knjigu na Brailleovom pismu, s informacijama o tome kako sačuvati oralno zdravlje svakodnevnom brigom i odlaskom doktoru dentalne medicine.

U Šibeniku, u hotelu Solaris održat će se 15. rujna sada već tradicionalni kongres pod nazivom Preventiva u dentalnoj medicini za dentalne doktore i tehničare, dok će se na otoku Visu održati akcija tijekom koje će građanima biti dijeljene četkice i paste za zube, kao dio politike dostupnosti oralnog zdravlja u svakom dijelu Republike Hrvatske.

U Međimurskoj županiji, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za dječju i preventivnu dentalnu medicinu u subotu,  u Prelogu će 15. rujna biti organizirane preventivne edukativno- likovne radionice kojima se želi ukazati na važnost prevencije dentalnih, parodontnih i oralnih bolesti. Uz zabavnom programu sudjelovat će vrtići i škole iz Međimurske županije, doktori i studenti dentalne medicine i drugi zdravstveni radnici. Sve tehnike i znanja pokazuju se na igračkama i didaktičkim modelima.

"

HZZO poziva svoje osiguranike da barem jednom u šest mjeseci odu na preventivni pregled zubi

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva svoje osiguranike da barem jednom u šest mjeseci odu na preventivni pregled svojem izabranom stomatologu, jer preventivnim pregledima mogu otkriti i spriječiti zdravstvene probleme vezane za oralno zdravlje.

Posebno se pozivaju roditelji da svoju djecu redovito vode na preventivne preglede stomatologu kako bi stekli naviku brige za oralno zdravlje.

Napominjemo da HZZO prati rad svojih ugovornih stomatologa koji su prema ugovoru dužni 20 posto izvršene zdravstvene zaštite posvetiti prevenciji. Na taj je način HZZO obvezuje, ali i stimulira stomatologe da svoje pacijente potiču na redovitu brigu za svoje oralno zdravlje.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.