"Dobri" kolesterol može smanjiti rizik od raka debelog crijeva


"Dobri" kolesterol može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Istraživanje provedeno na 2.476 ispitanika pokazalo je da povišene razine HDL-a, "dobrog" kolesterola, mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Naime, svako povećanje HDL-a za 16,6 mg/dl smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 22 posto.

Ukoliko i druge studije potvrde ove rezultate, osobe s niskom razinom lipoproteina visoke gustoće (HDL) trebalo bi savjetovati da promijene svoj način života kako bi smanjili rizik od raka debelog crijeva.

HDL, lipoproteini velike gustoće, su molekule koje cirkuliraju kroz krv i uklanjaju višak kolesterola iz krvi i tkiva, vraćaju ga u jetru gdje opet može biti inkorporiran u LDL, lipoproteine male gustoće. Na ovaj način smanjuje se nakupljanje kolesterola na stijenkama krvnih žila kao i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se HDL kolesterol naziva "dobar" kolesterol.

Inače od ranije je poznato da smanjenje razine LDL-a i povišenje razine HDL-a smanjuje rizik od srčane bolesti.

Trenutno, najbolja preporuka za smanjenje rizika od raka debelog crijeva je da prestanete pušiti, povećate fizičku aktivnost, smanjite pretilost (posebice abdominalnu) i ograničite unos alkohola te crvenog i procesiranog mesa.

Izvor:
Gut

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.