Dojenje može dugotrajno zaštititi srca majke i djeteta


Dojenje može dugotrajno zaštititi srca majke i djeteta

Dojenje može pružiti dugoročne dobrobiti za srce i majke i djeteta, ističu u American Heart Association (AHA). Naime, nova analiza pokazala je da su žene koje su dojile barem jednom tijekom života imale 17% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti od onih koje nisu nikad dojile. 

Jednako tako, žene koje su dojile imale su 12% manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar, 14% manju vjerojatnost da će imati srčanu bolest i 11% manju vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti tijekom narednih 10 godina.

Također, pokazalo se da su djeca koja su pila majčino mlijeko čak i kratko vrijeme, imala niži krvni tlak u dobi od 3 godine u usporedbi s djecom koja nikada nisu pila majčino mlijeko. Bez obzira na to koliko dugo su mališani bili dojeni i jesu li dobivali i drugu dohranu i hranu, krvni tlak je bio niži u dojenih mališana.

Sve je više dokaza koji upućuju na to da dojenje može igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Znamo da čimbenici rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući visoki krvni tlak (hipertenzija), mogu započeti u djetinjstvu, pa je davanje djetetu majčinog mlijeka čak i nekoliko dana u djetinjstvu dobar početak života zdravog srca, ističu stručnjaci. 

Stoga, American Heart Association (AHA) savjetuje majkama da doje svoju djecu 12 mjeseci, prelazeći na druge dodatne izvore prehrane počevši od otprilike 4. do 6. mjeseca starosti, kako bi osigurali da prehrana sadrži dovoljno mikronutrijenata.

Izvor:
American Heart Association, news release

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.