Dug prema veledrogerijama u šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna


Dug prema veledrogerijama u šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna

Koordinacija veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je  kako ukupna dugovanja bolnica za lijekove i medicinski materijal iznose više od dvije milijarde kuna, a taj je dug samo u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna, no taj dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se podmiri u značajnijem opsegu.

To će rezultirati s milijardu kuna novog duga nastalog samo u ovoj godini, što veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja, pa su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova, upozoravaju iz HUP-a. 

Ističu kako su veledrogerije kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava godinama davale svoj doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene, pa je ovo posljednje upozorenje i apel za rješavanje neizdržive situacije.

Tim povodom ministar Milan Kujundžić izjavio je kako su u Vladi svjesni tog problema i tražit će rješenja.

"Svjesni smo dugova i značenja tako velikog duga za veledrogerije. Sa tim su upoznati i premijer i ministar financija i tražit ćemo rješenja", rekao je Kujundžić dodavši kako se s predstavnicima veledrogerije redovito sastaje jednom mjesečno.

Podsjetio je kako je Vlada lani u više navrata veledrogerijama isplatila gotovo 1,3 milijarde kuna za podmirenje dospjelih dugova. Prva tranša od 200 milijuna kuna uplaćena je državnim bolnicama za isplatu duga veledrogerijama u svibnju 2017., a ostali iznos isplaćen je državnim bolnicama i županijama tijekom prosinca prošle godine.

HUP je u priopćenju podsjetio da su 31. svibnja ukupni dugovi bolnica prema veledrogerijama iznosili više od dvije milijarde kuna. Pritom 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, dok šest bolnica plaća svoje račune u rokovima duljim od dvije godine, čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.

Među tim su bolnicama, kako se doznaje, i županijske bolnice u Dubrovniku, Vukovaru i Vinkovcima.

"Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa. Takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model", upozorava predsjednik HUP-ove koordinacije veledrogerija Josip Matusinović.

Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, uredno isporučuju lijekove i medicinsku opremu, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova, te isplaćuju plaće i doprinose za 1.600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati, pita Matusinović.

"Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava", kazao je.

Dodaje kako nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima nema naznaka rješenja za taj problem. U Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora pa preostaju jedino mogućnost intervencije Vlade ili nestašica lijekova.

"Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i, posljedično, radna mjesta za 1.600 zaposlenih“, rekao je Matusinović.

Izvor:
Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.