Dugotrajna estrogenska terapija povećava rizik od raka dojke


Dugotrajna estrogenska terapija povećava rizik od raka dojke

Nekoliko tjedana nakon što su rezultati jedne studije ukazivali da žene koje uzimaju estrogensku terapiju, kako bi ublažile simptome menopauze, imaju niži rizik za razvoj raka dojke, druga puno veća studija pokazala je da uzimanje estrogenske terapije u periodu duljem od 10 godina povećava rizik od raka dojke. U prvoj studiji žene su uzimale estrogen tijekom šest godina.

Također treba istaknuti da je nova studija financirana od strane Nacionalnog instituta za rak, koji je dio američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, dok je prethodna studija djelomično financirana od strane proizvođača lijekova Wyeth.

Tako se pokazalo da je rizik za rak dojke bio 88 posto veći u žena koje su uzimale kombinaciju estrogena i progesterona u razdoblju od 10 do 14,9 godina, nego u žena koje nisu uzimale hormonsku terapiju.

Ukoliko su žene uzimale kombinaciju estrogena i progesterona u razdoblju od 15 do 19,9 godina, tada je rizik od raka dojke bio čak dvostruko veći.

Žene koje su uzimale samo estrogensku terapiju nakon menopauze imale su 22 posto veći rizik od raka dojke, ako su ju uzimale tijekom perioda od 10 do 14,9 godina. U slučaju da su uzimale estrogensku terapiju više od 15 godina tada je rizik od raka dojke bio 43 posto veći.

Povećanje rizika od raka dojke nije uočeno u žena koje su uzimale estrogensku terapiju manje od 10 godina, niti su one imale povećani rizik od umiranja zbog raka dojke.

Izvor:
American Association for Cancer Research, annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.