Dva nova lijeka produžuju život bolesnicima s uznapredovalim melanomom


Dva nova lijeka produžuju život bolesnicima s uznapredovalim melanomom

Istraživanja provedena na dva nova lijeka za liječenje melanoma pokazala su da ti novi lijekovi mogu produžiti život bolesnicima s uznapredovalim melanomom, jednim od najsmrtonosnijih oblika raka kože.

Radi se o vemurafenibu lijeku farmaceutske tvrtke Roche i ipilumumabu lijeku farmaceutske tvrtke Bristol-Myers Squibb.

Prema mišljenju liječnika ovo je veliki korak prema personaliziranoj skrbi za oboljele od melanoma, obzirom da terapija lijekom vemurafenibom prilagođena bolesnicima koji nose određene mutacije gena u njihovom tumoru.

Istraživanje provedeno s lijekom vemurafenibom na 675 ispitanika s uznapredovalim i neoperabilnim melanomom pokazalo je da su nakon tri mjeseca terapije bolesnici koji su uzimali vemurafenib imali 67 posto manji rizik od smrti te 74 posto manju vjerojatnost da će umrijeti ili da će im se melanom ponovno vratiti nego bolesnici koji su liječeni dakarbazinom.

U drugom istraživanju provedenom na oko 500 ispitanika pokazalo se da lijek ipilumumab u kombinaciji s lijekom dakarbazinom u prosjeku produžava život bolesnika s uznapredovalim melanomom za 2,1 mjesec u odnosu na bolesnike koji su samo dobivali dakarbazin.

Jednako tako treba istaknuti da je u toku istraživanje u kojem se za liječenje melanoma koristi kombinacija vemurafeniba i ipilumumaba.

Maligni melanom nastaje od melanocita u pigmentiranom području; u koži, sluznicama, očima i središnjem živčanom sustavu. Metastaze su povezane s dubinom invazije u dermisu. Uz širenje prognoza je loša. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Kod operabilnih tumora se uvijek izvodi široka ekcizijska biopsija. Kod metastatskih tumora potrebna je kemoterapija, no izlječenje je teško.

Čimbenici rizika za melanom su izlaganje suncu, opterećena obiteljska anamneza, veliki broj melanocitnih nevusa te pojava lentigo maligna, veliki prirođeni melanocitni nevus i sindrom displastičnih nevusa.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.