FDA odobrila cjepivo koje štiti od devet tipova HPV-a


FDA odobrila cjepivo koje štiti od devet tipova HPV-a

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je jučer novo cjepivo protiv humanog papilomavirusa (HPV), Gardasil 9, koje štiti od devet tipova humanog papilomavirusa (HPV), koji je glavni uzročnik raka vrata maternice.

Smatra se da cjepivo Gardasil 9 pruža bolju zaštitu od karcinoma koji su povezani s HPV-om, te da ima potencijal da prevenira oko 90 posto karcinoma cerviksa uterusa (vrata maternice), vulve (stidnice), vagine (rodnice) i anusa (čmara).

Odobrenje FDA za Gardasil 9 temelji se na rezultatima kliničkog ispitivanja u kojem je sudjelovalo više od 14.000 djevojaka i žena u dobi od 16 do 26, koje nisu bile zaražene HPV-om na početku istraživanja

Pokazalo se da cjepivo Gardasil 9 ima 97 postotnu učinkovitost u sprječavanju karcinoma vrata maternice, stidnice i rodnice koji su uzrokovani s pet dodatnih HPV tipova - 31, 33, 45, 52, i 58. Jednako tako, Gardasil 9 se pokazao učinkovitim kao i cjepivo Gardasil u prevenciji bolesti uzrokovanih s HPV tipovima 6, 11, 16 i 18.

U pogledu sigurnosti, treba spomenuti da su najčešće nuspojave bile bol, otok i crvenilo na mjestu uboda injekcije, te glavobolja.

Cjepivo Gardasil 9 proizvodi farmaceutska tvrtka Merck Sharp & Dohme Corp..

Inače, postojeća cjepiva protiv HPV-a pružaju zaštitu od manjeg broja tipova HPV-a, Gardasil od HPV-a 6, 11, 16 i 18, a Cervarix od HPV-a 16 i 18.

Izvor:
U.S. Food and Drug Administration

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.