Grah i ostale mahunarke mogu poboljšati razinu šećera u krvi i krvni tlak


Grah i ostale mahunarke mogu poboljšati razinu šećera u krvi i krvni tlak

Kanadsko istraživanje provedeno na 121 bolesniku s dijabetesom tipa 2 pokazalo je da oboljeli od dijabetesa tipa 2 mogu konzumiranjem graha i ostalih mahunarki poboljšati svoju razinu šećera u krvi te krvni tlak.

Grah, leća i slanutak bogati su proteinima i vlaknima, što može poboljšati zdravlje srca. Jednako tako, oni imaju nizak glikemijski indeks, što također pomaže kontroli dijabetesa.

Zanimljivo je da konzumiranje mahunarki nije imalo samo pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi nego i na krvni tlak.

Zašto mahunarke imaju takav učinak nije poznato, no pretpostavlja se da su za njega odgovorni proteini, vlakna i minerali, koji se mogu naći u njima.

Nakon više od  tri mjeseca praćenja bolesnika, pokazalo se da su bolesnici koji su jeli mahunarke imali smanjene vrijednosti HbA1c za 0,5 posto te smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za 4,5 mm Hg.

Inače, ispitanici u istraživanju su svaki dan konzumirali jednu šalicu mahunarki.

HbA1c mjera je količine šećera vezane uz hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Iz tog razloga HbA1c je koristan pokazatelj cjelokupne kontrole šećera u krvi.

Navedena poboljšanja u krvnom tlaku i razini šećera u krvi poboljšavaju kontrolu dijabetesa i smanjuju rizik od kardiovaskularne bolesti, ističu stručnjaci.

Izvor:
Archives of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.