Hiperbarična oksigenacija poboljšava oporavak nakon moždanog udara


Hiperbarična oksigenacija poboljšava oporavak nakon moždanog udara

Izraelsko istraživanje provedeno na 59 bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar pokazalo je da hiperbarična okisgenacija može poboljšati aktivnost mozga, a u nekih bolesnika zapažena su i impresivna funkcionalna poboljšanja.

Poznato je da bilo da se radi o ishemijskom ili hemoragijskom moždanom udaru, moždani udar može uzrokovati probleme s pokretljivošću, govorom, čitanjem, te izvršavanjem svakodnevnih životnih zadataka kao što su oblačenje, kupanje i hodanje.

Također, zna se da je moždani udar vodeći uzrok invaliditeta.

Iako program rehabilitacije može pomoći u oporavku u prvim tjednima i mjesecima nakon moždanog udara, veliki broj bolesnika se u potpunosti ne oporavi.

Inače, ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo učinak hiperbarične okisgenacija na oporavak bolesnika u kasnoj kroničnoj fazi nakon moždanog udara.

Bolesnici koji su dobivali terapiju hiperbarične oksigenacije, bili su na terapiji u trajanju od 90 minuta dnevno, pet dana u tjednu, tijekom dva mjeseca.

Hiperbaričnom oksigenacijom razina kisika u tijelu se povećava za deset puta.

Prema mišljenju stručnjaka, visoka razina kisika omogućuje neuronima koji su oštećeni, no ne i uništeni, da se ponovno aktiviraju i povežu s drugim neuronima.

Stručnjaci se također nadaju da bi hiperbarična oksigenacija mogla pomoći i bolesnicima s Alzheimerovom demencijom, te bolesnicima s traumatskim ozljedama mozga.

Izvor:
PLoS ONE

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.