Inzulinske pumpe učinkovitije od injekcija inzulina u liječenju dijabetesa tip 2


Inzulinske pumpe učinkovitije od injekcija inzulina u liječenju dijabetesa tip 2

Kliničko istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je da su inzulinske pumpe učinkovitije u kontroli razine šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tip 2 nego injekcije inzulina, posebice ukoliko oboljeli imaju problema s kontrolom razine šećera u krvi.

Naime, inzulinske pumpe poboljšavaju učinkovitu apsorpciju inzulina i povećavaju osjetljivost na inzulin, zahvaljujući kontinuiranom subkutanom doziranju inzulina.

Inače, ovo nije prvi puta da su u nekom kliničkom istraživanju inzulinske pumpe učinkovitije od injekcija inzulina u kontroli razine šećera, naime istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da su inzulinske pumpe učinkovitije od injekcija inzulina u liječenju dijabetesa tip 1.

Dijabetes tip 2 je stanje kod kojeg tijelo nije u stanju proizvesti ili učinkovito koristiti inzulin, što rezultira povišenom razinom šećera u krvi. Tijekom vremena, povišena razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje živaca, bubrega, očiju ili imati za posljedicu moždani udar ili srčanu bolest.

U nekim slučajevima povišena razina šećera se može sniziti primjenom zdrave prehrane ili lijekom metforminom. No, kod nekih bolesnika potrebna je primjena inzulina kako bi se postigla odgovarajuća razina šećera u krvi.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.