Iznenadni zastoj srca može imati rane znakove upozorenja


Iznenadni zastoj srca može imati rane znakove upozorenja

Nova studija pokazala je da je većina osoba u kojih je došlo do zastoja srčanog rada imala danima i tjednima prije simptome upozorenja. Tako je velik broj njih imao četiri tjedna prije bolove u prsnom košu, kao i sat vremena prije iznenadnog zastoja srca. Od ostalih simptoma treba spomenuti zaduhu (otežano disanje), vrtoglavicu, nesvjesticu i palpitacije.

Palpitacije su neugodan osjećaj rada vlastitog srca, koji bolesnici opisuju kao lupanje, preskakivanje, zastajkivanje ili treperenje srca.

Iznenadni zastoj srca u odraslih osoba je u prvom redu posljedica kardiološke bolesti. Velikim dijelom predstavlja prvu manifestaciju te bolesti. U druge uzroke spadaju cirkulacijski šok zbog drugih razloga, zakazivanje disanja i metabolički otkloni, uključujući predoziranje lijekovima.

Trećina iznenadnih zastoja srca u muškarca dešava se u srednjoj životnoj dobi. Nedavna smrt zvijezde serije The Sopranos, Jamesa Gandolfinia u dobi od 51 godine, pokazuje da se  iznenadni zastoj srca može dogoditi i u relativno mladih ljudi.

U slučajevima kada do iznenadnog srčanog zastoja dođe izvan bolnice stopa preživljavanja je manja od 10 posto.

Smatra se da osobe koje imaju bol u prsima, zaduhu i vrtoglavicu, svakako trebaju potražiti liječničku pomoć.

Izvor:
American Heart Association annual meeting PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.