Jednostavnim pregledom oka može se pratiti napredovanje multiple skleroze


Jednostavnim pregledom oka može se pratiti napredovanje multiple skleroze

Američko istraživanje provedeno na 164 bolesnika s multiplom sklerozom pokazalo je da se pomoću optičke koherentne tomografije (OCT) može procijenti koliko brzo napreduje multipla skleroza.

Optička koherentna tomografija (OCT) je jednostavna neinvazivna, nekontaktna metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnice (retine) i vidnog živca. Pomoću nje se može izmjeriti debljina živčanih vlakana u mrežnici i debljina živčanih vlakana oko glave vidnog živca.

Za razliku od živčanih vlakana u ostatku mozga koja imaju mijelinsku ovojnicu, živčane stanice u mrežnici nemaju mijelinsku ovojnicu.

Prema mišljenju stručnjaka, na živčanim vlaknima mrežnice trebali bi se uočiti najraniji znakovi oštećenja usljed multiple skleroze.

Tako su stručnjaci sa Johns Hopkins University School of Medicine zahvaljujući optičkoj koherentnoj tomografiji uočili da bolesnici s relapsom multiple skleroze imaju 42 posto brže stanjenje mrežnice nego oboljeli od multiple skleroze bez relapsa bolesti.

Jednako tako, pokazalo se da oboljeli od multiple skleroze s vidljivim lezijama na mozga prilikom skeniranja mozga, imaju 54 posto brže stanjenje mrežnice nego bolesnici koji nemaju vidljive lezije na slikama magnetske rezonancije (MRI).

Smatra se da mjerenje stanjenja mrežnice može pomoći u procjeni koliko je neka terapija uspješna u usporavanju napredovanja multiple skleroze.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.