Kadmij u hrani može povećati rizik od raka dojke


Kadmij u hrani može povećati rizik od raka dojke

Švedsko istraživanje provedeno na gotovo 56.000 žena pokazalo je da konzumiranje hrane koja sadrži toksični metal kadmij može povećati rizik za razvoj raka dojke.

Naime kadmij koji se nalazi u umjetnim gnojivima može doprijeti u tlo i vodu, pa su tako glavni izvori kadmija u prehrani kruh i druge žitarice, krumpir, korjenasto bilje i povrće.

Nakon što kadmij uđe u ljudski organizam, kadmij može oponašati učinke hormona estrogena te tako potaknuti rast određenih karcinoma dojke.

Kako bi se smanjila izloženost toksičnim metalima iz okoliša izuzetno je bitno da poljoprivrednici obrađuju tlo koje nije zagađeno umjetnim gnojivima.

Rezultati istraživanja su pokazali da žene koje su kozumirale najveće količine kadmija u svojoj hrani imale su 21 posto veći rizik za razvoj raka dojke nego žene čija je hrana sadržavala male količine kadmija. Rizik od raka dojke povisio se na 27 posto u žena koje su imale normalnu tjelesnu težinu ili su bile mršave.

Jednako tako pokazalo se da žene koje su konzumirale veće količine cjelovitih žitarica i povrća imale su manji rizik od raka dojke u odnosu na žene koje su bile izložene kadmiju putem druge hrane.

Izvor:
Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.