Kemikalije koje se koriste za okus e-cigareta mogu narušiti funkciju pluća


Kemikalije koje se koriste za okus e-cigareta mogu narušiti funkciju pluća

Američki znanstvenici s Harvard University otkrili su da dvije kemikalije koje se obično koriste za okus elektronskih cigareta mogu negativno utjecati na funkciju cilija (dlačica) u ljudskim dišnim putevima. Naime, pokazalo se da diacetil i 2,3-pentandion, mogu promjeniti ekspresiju gena povezanu sa stvaranjem i funkcioniranjem cilija.

Milijuni mikroskopskih dlačica (cilija) prekrivaju površinu stanica kojima su obloženi dišni putevi. Procjenjuje se da su cilije prisutne u 50 do 75 posto stanica koje oblažu dišne puteve. Cilije imaju bitnu ulogu u uklanjanju prašine, sluzi i drugih čestica iz dišnih puteva. Naime, one se pokreću i na taj način čiste dišne puteve od normalnog sekreta i prljavštine.

Cilije su odgovorne za čistoću zraka koji ulazi u pluća. Kada cilije ne rade dobro, plućna se funkcija pogoršava, kao što se vidi kod nekih uobičajenih stanja kao što su kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i astma.

Također, poznato je da nadražujuće tvari kao što je dim duhana, paraliziraju cilije te dolazi do nakupljanja sekreta. Ukoliko ti sekreti sadržavaju bakterije može se razviti i upala pluća

Inače, milijuni ljudi koriste e-cigarete, a nedavni porast korištenja e-cigareta od strane školske djece uznemirio je stručnjake za javno zdravstvo.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.