Klaritromicin povezan sa srčanim problemima u bolesnika s KOPB-om


Klaritromicin povezan sa srčanim problemima u bolesnika s KOPB-om

Britansko istraživanje provedeno na 2.900 ispitanika pokazalo je da popularni antibiotik klaritromicin može povećati rizik od srčanih problema u bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB).

Antibiotik klaritromicin se obično koristi za liječenje infekcija donjeg respiratornog sustava, te egzacerbacija KOPB-a.

Inače, prethodna istraživanja pokazala su da upotreba klaritromicina može povećati rizik od srčanih problema kao što su zatajivanje srca, aritmija i iznenadna srčana smrt.

Ovo istraživanje pokazalo je da je 26 posto bolesnika s KOPB-om koji su koristili klaritromicin iskusilo barem jedan srčani problem tijekom iduće godine, u usporedbi s 18 posto ispitanika koji nisu dobivali antibiotik klaritromicin.

Također, pokazalo se da kod oboljelih od KOPB-a  postoji značajna povezanost između uporabe klaritromicina i smrti vezane uz srčane probleme. Svakako treba istaknuti da navedena povezanost nije uočena u bolesnika s upalom pluća.

Zanimljivo je da što je neki bolesnik s KOPB-om ili upalom pluća duže koristio klaritromicin, to je imao veći rizik od srčanih problema. Inače, to nije slučaj kod primjene drugih antibiotika, što ukazuje da je navedeni učinak specifičan samo za klaritromicin.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.