Lactobacillus reuteri može pomoći kod zaraze s Helicobacter pylori


Lactobacillus reuteri može pomoći kod zaraze s Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je zloglasna bakterija za koju se procjenjuje da je zarazila otprilike 50 posto stanovništva cijelog svijeta. Glavna karakteristika ove opasne bakterije je sposobnost preživljavanja u iznimno kiselim uvjetima u želucu gdje se nastanjuje, raste i razmnožava, priljubljena za stijenku želuca. Helicobacter pylori se povezuje s bolestima probavnog sustava poput peptičkog ulkusa i karcinoma želuca. Terapija protiv H. pylori najčešće uključuje kombinaciju dvije do tri vrste antibiotika te lijekova koji smanjuju lučenje želučane kiseline, a liječenje ponekad može biti dugotrajno.

Kako bi smanjili rizik od peptičkog ulkusa ili karcinoma želuca kod osoba zaraženih s H. pylori, znanstvenici su krenuli u potragu za otkrićem potporne terapije. Potencijalnu pomoć pronašli su kod bakterije naziva Lactobacillus reuteri čije je djelovanje ispitano 2013. godine. Kliničko istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je kako unos L. reuteri u obliku dodatka prehrani, kod osoba koje su zaražene H. pylori, no nemaju izraženih simptoma zaraze, može smanjiti koncentraciju H. pylori u organizmu.

Blagotvoran učinak Lactobacillus reuteri dokazan je urea izdisajnim testom 14 dana od početka uzimanja dodatka prehrani. Ovo otkriće daje snažan dokaz da probiotička bakterija Lactobaciullus reuteri može biti dobra prevencija od sekundarnih oboljenja i simptoma bolesti povezanih sa zarazom s H. pylori.

PharmaS-ovi stručnjaci osmislili su jedinstveni proizvod koji je namijenjen onima koji imaju problema  uzrokovanim infekcijom bakterijom H. pylori, a služi kao potpora konvencionalnoj terapiji eradikacije H. pylori. Radi se o HelicoBalansu, kombinaciji prijateljskih bakterija, a uz L. reuteri sadrži i tri soja dobro poznatih dobrih bakterija Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Bifidobacterium lactis.

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.