Lijek za multiplu sklerozu može uzrokovati moždani udar i oštećenje krvnih žila


Lijek za multiplu sklerozu može uzrokovati moždani udar i oštećenje krvnih žila

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje za lijek za multiplu sklerozu alemtuzumab nakon izvještaja o pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar i oštećenje arterija glave i vrata nakon primanja infuzije alemtuzumaba.

Većina pacijenata koji su doživjeli moždani udar te u kojih je došlo do oštećenja arterija (arterijske disekcije) glave i vrata razvila je simptome u roku od jednog dana od primanja inicijalne infuzije lijeka alemtuzumaba. Također, treba spomenuti da su se kod jednog pacijenta simptomi pojavili tri dana nakon primanja lijeka.

Inače, spomenute nuspojave mogu dovesti do trajne onesposobljenosti i smrti.

Jednako tako, valja spomenuti da se lijek alemtuzumab također koristi i za liječenje kronične limfocitne leukemije B stanica (B-CLL).

Ukoliko pacijenti koji uzimaju alemtuzumab razviju znakove ili simptome moždanog udara ili arterijske disekcije (razdvajanje slojeva stijenke arterija), oni ili njihovi skrbnici trebaju zatražiti hitan prijem i liječenje u bolnici.

Simptomi koji se mogu javiti nakon primjene alemtuzumaba su iznenadna ukočenost ili slabost u licu, rukama ili nogama, osobito na samo jednoj strani tijela; iznenadna zbunjenost, poteškoće u govoru ili teškoće u razumijevanju govora, probelmi s vidom u jednom ili oba oka; iznenadni problemi s hodanjem, vrtoglavicom ili gubitkom ravnoteže ili koordinacije; iznenadna teška glavobolja ili bol u vratu.

Nakon svake infuzije spomenutim lijekom, pružatelji zdravstvene skrbi trebali bi savjetovati pacijente da zatraže hitnu medicinsku pomoć ako razviju simptome moždanog udara ili arterijske disekcije.

Lijek alemtuzumab koristi se pod tvorničkim imenom Lemtrada za liječenje multiple skleroze, a pod tvorničkim imenom Campath za liječenje kronične limfocitne leukemije B stanica (B-CLL).

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.