Ljubitelji zelenog čaja izloženi manjem riziku od raka


Ljubitelji zelenog čaja izloženi manjem riziku od raka

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 69.000 žena pokazalo je da žene starije životne dobi, koje redovito piju zeleni čaj, imaju nešto niži rizik od raka debelog crijeva, raka želuca i raka grla nego žene koje ne piju zeleni čaj.

Naime, pokazalo se da žene koje su pile zeleni čaj najmanje tri puta tjedno, imaju 14 posto manji rizik od raka probavnog sustava, posebice raka debelog crijeva, raka želuca i raka jednjaka.

Niti jedna žena koja je bila uključena u istraživanje, nije svakodnevno pušila i pila alkohol, a znanstvenici su prikupili podatke o njihovim prehrambenim navikama, navikama vježbanja, tjelesnoj težini i sveukupnom zdravstvenom stanju. Bez obzira na sve ove čimbenike, zeleni čaj je imao važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka.

Iako ovo istraživanje ukazuje na vezu između konzumiranja zelenog čaja i smanjenja rizika od raka, to ne znači da postoji i uzročno-posljedična veza.

Treba podsjetiti da su neka prethodna istraživanja ukazivala na navedenu vezu, no neka i ne.

Inače, ranija laboratorijska istraživanja pokazala su da zeleni čaj ima potencijal za borbu protiv raka. Naime njegov sastojak znan kao EGCG može štititi stanice od oštećenja koja mogu dovesti do nastanka raka i drugih bolesti.

Za osobe koje planiraju započeti sa svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja, treba spomenuti da zeleni čaj sadrži kofein koji nije preporučljiv za sve osobe.

Jednako tako, zeleni čaj sadrži i vitamin K koji može ometati lijekove za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka poput varfarina.

Kako veliki broj starijih osoba pije razne lijekove, bilo bi pametno da se prije intenzivnije konzumacije zelenog čaja o svemu posavjetuju sa svojim liječnikom.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.