Majčino mlijeko smanjuje učestalost infekcija kod novorođenčeta


Majčino mlijeko smanjuje učestalost infekcija kod novorođenčeta

Nova studija provedena u Nizozemskoj na skoro 4.200 ispitanica ukazuje da dojenje pomaže imunom sustavu novorođenčeta da se odupre respiratornim i gastrointestinalnim infekcijama.

Respiratorne i gastrointestinalne infekcije su najčešći uzroci bolesti kod djece, prema rezultatima dobivenim u ovoj studiji od respiratornih bolesti oboljeva 32,1 posto djece, dok od gastrointestinalnih bolesti oboljeva 26,3 posto djece.

Čimbenici koji povećavaju rizik za oboljevanje od respiratornih ili gastointestinalnih infekcija su: porođajna težina, gestacijska dob, rasa, socioekonomski status, broj braće i sestara te puše li roditelji.

No studija je pokazala da jedan čimbenik pruža zaštitu od tih infekcija, dojenje. Naime pokazalo se da su djeca koja su isključivo dojena prva 4 mjeseca te kasnije do 6. mjeseca djelomično, izložena manjem riziku od oboljevanja zbog respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.

Stoga znanstvenici preporučuju da se u industrijskim zemljama isključivo doji najmanje 4 mjeseca, no bilo bi bolje ako bi se isključivo dojilo barem 6 mjeseci, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.