Masna hrana može kod dijabetičara potaknuti upalu


Masna hrana može kod dijabetičara potaknuti upalu

Istraživanje provedeno na 54 ispitanika pokazalo je da masna hrana može kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 potaknuti razvoj upale, a poznato je da je upala povezana s brojnim komplikacijama dijabetesa kao što je srčana bolest

Znanstvenici su u istraživanju uspoređivali razine endotoksina u krvi ispitanika prije i nakon obroka. Endotoksini su bakterijski fragmenti koji ulaze u krvotok iz crijeva, a povezani su sa upalom i srčanom bolesti.

Svi sudionici u istraživanju imali su povišene razine endotoksina nakon konzumiranja masnih obroka, no u oboljelih od dijabetesa tipa 2 one su bile znatno veće nego kod zdravih ispitanika koji nisu bili pretili.

Obično se oboljelima od dijabetesa tipa 2 preporuča hrana s malo ugljikohidrata te razmjerno mnogo masnoća te naglašava važnost gubitka suvišnih kilograma i kontrole šećera u krvi. No rezultati ovog istraživanja ukazuju da za zdravlje nije važno samo skidanje suvišnih kilograma, jer neke posebne prehrane mogu povećati upalu, a samim tim i rizik od srčane bolesti

Sljedeća faza istraživanja je razumjeti učinke malih, čestih obroka u odnosu na velike, neredovite obroke na razinu endotoksina u oboljelih od dijabetesa tipa 2, ističu znanstvenici.

Izvor:
Society of Endocrinology PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.