Na daljnju dijagnostičku obradu poslano čak 32 posto pregledanih


Na daljnju dijagnostičku obradu poslano čak 32 posto pregledanih

Jučer je na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu održan ''9. Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata'' s ciljem ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti. U sklopu hrvatske akcije, jučer je u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu pregledano 495 građana, od kojih je na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili drugu medicinsku intervenciju upućeno čak 156 osoba, što čini 32 posto pregledanih. To nesumnjivo potvrđuje potrebu provođenja ovakvih i sličnih javno-zdravstvenih akcija i još boljeg informiranja javnosti.

''Dan otvorenih vrata'' u našoj zemlji dio je međunarodne akcije ''Tjedan svjesnosti o raku glave i vrata'' koju organizira Head and Neck Cancer Alliance već 20 godina.

Posebnosti jučerašnje akcije u odnosu na ranije godine su: značajno veći broj građana koji zahtijevaju daljnji medicinski tretman, više mladih ljudi, veći broj osoba koje su nakon višegodišnje konzumacije alkohola i pušenja prestale sa štetnim navikama te značajan broj osoba zrelije dobi kod kojih je zabilježena promjena na koži prekancerozna lezija ili evidentni karcinom kože.

Iako su besplatni specijalistički pregledi obavljani bez prethodnog naručivanja i uputnica HZZO, zadovoljstvo uslugom i organizacijom bilo je javno iskazano na licima i komentarima naših sugrađana. Dvadeset timova liječnika i sestara u ambulantama Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava, uz podršku administrativnog osoblja Klinike, svi zajedno na volonterskoj osnovi, učinilo je jučerašnji dan drukčijim, korisnijim i bližim našim sugrađanima.

Izvor:
Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju, KB Dubrava

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.