Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva


Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

"Prema stopama darivatelja i transplantacija organa Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta te članica s najkraćim vremenom čekanja na presađivanje“, rekao je danas ministar zdravlja Siniša Varga u povodu obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

"Takav je pomak napravljen zahvaljujući solidarnosti građana, iznimnoj plemenitosti obitelji koje su u svojim najtežim trenucima iznalazili snagu za ovaj humani čin te angažmanu i entuzijazmu pojedinaca, timova i bolničkih koordinatora koji su predanošću, stručnim i ljudskim angažmanom uspjeli pomaknuti granice i ukloniti predrasude prema darivanju organa," rekao je ministar Varga.

Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica istaknula je kako se Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa obilježava iz tri razloga. "Prvi je", istaknula je Bušić, "da slavimo s primateljima organa kvalitetu života i dar života u svim njegovim oblicima. Drugi je da zahvalimo zdravstvenim djelatnicima koji se samozatajno bore za svaki život, a kada se više ništa ne može učiniti, oni čine još onaj konačni napor da organe održe vitalnima kako bi pomogli nekome drugome. Napor je to ne samo u stručnom, nego i u ljudskom smislu jer treba se suočiti s obiteljima preminulog i zatražiti pristanak za darivanje organa. I treće, želimo iskazati divljenje prema obiteljima, prema ljudima koji su u tim trenucima smogli snagu za taj herojski čin i spasili tuđi život," zaključila je dr. Bušić.

Ministar Varga uručio je priznanja najuspješnijim koordinacijskim timovima KBC-a Split i Rijeka za dobru organizaciju i izniman angažman. Koordinacijski tim KBC Rijeka već četiri godine zaredom daje gotovo četvrtinu  darivatelja organa, zahvaljujući čemu se uspijeva obaviti tako veliki broj transplantacija. U prošloj je godini najveći pomak u transplantacijskom programu ostvario koordinacijski tim KBC Split, a izuzetnim angažmanom ističu se koordinacijski timovi KBC Sestre milosrdnice i Opće bolnice Varaždin.

Prema najnovijim podacima, ukupan broj transplantiranih organa u Hrvatskoj veći je za 51 posto, a broj darivatelja povećan za 106 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Ukupno su obavljene 152 transplantacije organa, od čega 88 bubrega, 12 srca, 52 jetara te dvije kombinirane transplantacije bubreg-gušterača.

Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija jetara i bubrega, a druga po broju transplantacija srca.  Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 144 darivatelja, u 2014. godini 354 osobe dobile su "novi život na dar". Ukupno je presađen 361 organ, od toga 197 bubrega, 125 jetara, 34 srca i pet gušterača.

U Hrvatskoj na bubreg čeka 97 osoba, srce 24, jetra 68 te na kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača osmero pacijenata. Lista čekanja za transplantacije smanjena je za 37 posto u posljednjih pet godina, a hrvatski pacijenti najkraće u Europskoj uniji čekaju na transplantaciju. Transplantacija srca čeka se 70 dana, jetara oko 16, a na presađivanje bubrega u prosjeku se čeka 24 mjeseca.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.