Niske doze acetilsalicilne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Niske doze acetilsalicilne kiseline smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Analiza podataka dobivenih iz 4 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 14.000 ispitanika pokazala je da osobe koje redovito uzimaju niske doze acetilsalicilne kiseline mogu smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva za 24 posto.

Isto tako pokazalo se da osobe koje su uzimale niske doze acetilsalicilne kiseline (oko 75 mg dnevno), a ipak su oboljele od raka debelog crijeva, imaju za 35 posto manji rizik od umiranja. 

Prema mišljenju prof. dr. sc. Petera Rothwella, sa Oxforda, ovi rezultati su dokaz da niske doze acetilsalicilne kiseline mogu spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Većina karcinoma debelog crijeva nastaju iz polipa, stoga screening sigmoidoskopija i kolonoskopija mogu smanjiti rizik od razvoja raka debolog crijeva uklanjanjem polipa. Nažalost screening nije 100 posto učinkovit, posebice za karcinome debelog crijeva u proksimalnom dijelu kolona.

Isto tako liječnici ističu da osobe sa standardnim rizikom za rak debelog crijeva ne bi trebale početi uzimati acetilsalicilnu kiselinu kako bi spriječile rak debelog crijeva. No osobe izložene većem riziku bi svakako trebale započeti sa uzimanjem niskih doza acetilsalicilne kiseline.

Također ističu da bi prije svakodnevnog uzimanja acetilsalicilne kiseline trebalo u obzir uzeti i potencijalni rizik od gastrointestinalnog krvarenja te se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Izvor:
Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.