Normalna tjelesna težina ne pruža nužno zaštitu od dijabetesa


Normalna tjelesna težina ne pruža nužno zaštitu od dijabetesa

Odavno se smatra da je dijabetes tip 2 bolest osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih osoba, no rezultati nove studije su pokazali da gotovo svaka peta osoba s normalnom tjelesnom težinom ima predijabetes, stanje koje može dovesti do razvoja dijabetesa tip 2.

Također, treba istaknuti da u osoba iznad 45 godina, čak svaka treća osoba s normalnom tjelesnom težinom ima predijabetes. Ukoliko imate zdravu tjelesnu težinu, to ne znači nužno da ste i zdravi, ističu stručnjaci.

Predijabetes je stanje u kojem pojedinci imaju razinu šećera u krvi ili razinu A1c višu nego što je normalno, no ne dovoljno visoku da bi se klasificirala kao dijabetes. Često se predijabetes naziva i graničnim dijabetesom. Inače, većina ljudi s predijabetesom nema simptome bolesti.

Razina šećera u krvi od 6 mmol/L ili manje smatra se normalnom ili zdravom, a razina šećera u krvi iznad 6 mmol/L i ispod 7 mmol/L smatra povišenom ili predijabetesom, dok je razina šećera u krvi iznad 7 mmol/L ili više, karakteristična za dijabetes.

Bez obzira na ove rezultate, treba istaknuti da se prekomjerna tjelesna težina smatra značajnim čimbenikom rizika za dijabetes tip 2. Svim osobama s prekomjernom tjelesnom težinom se preporuča testiranje za dijabetes, jednako kao i osobama starijim od 45 godina.

Osobe s normalnom tjelesnom težinom u ovom istraživanju smatrale su se osobe koje su imale indeks tjelesne mase (ITM) između 18,5 i 24,9.

Inače, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost su ključni za smanjivanje rizika od dijabetesa tip 2.

Izvor:
Annals of Family Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.