Novi lijekovi na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova HZZO-a


Novi lijekovi na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova HZZO-a

Jučer su na 7. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u redovnoj proceduri na Osnovnu listu lijekova stavljeni novi lijekovi za liječenje dijabetesa (kombinacija inzulina degludeka i asparta), raka pluća (durvalumab), raka prostate (apalutamid) i multiple skleroze (siponimod), a na Dopunsku listu lijekova dodatno su stavljeni lijekovi za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja i za liječenje atopijskog dermatitisa

Na liste lijekova stavljene su nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova, a uz neke su lijekove proširene indikacije za njihovu primjenu: za adjuvantno liječenje raka dojke (trastuzumab emtanzin), za liječenje ankilozantnog spondilitisa i aksijalnog spondiloartritisa (tocilizumab), za liječenje raka pluća (osimertinib), za kućno liječenje hemofilije (emicizumab). 

Stavljanjem novih lijekova na liste i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove proširuje se spektar lijekova koje osigurane osobe mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Novi iznosi limita za posebno skupe lijekove

Uzimajući u obzir da je zbog epidemije COVID-19 došlo do preraspodjele bolesnika između bolničkih zdravstvenih ustanova u tijeku liječenja i primjene određenih posebno skupih lijekova donesena je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju sredstava koja se ne uračunavaju u maksimalno utvrđeni iznos novčanih sredstava bolničkih zdravstvenih ustanova. 

HZZO kontinuirano prati potrošnju posebno skupih lijekova te je kod donošenja novih limita za posebno skupe lijekove uzeta u obzir potrošnja od lipnja do kolovoza 2020. godine. 

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.