Obećavajući rezultati eksperimentalnog cjepiva za liječenje raka jajnika


Obećavajući rezultati eksperimentalnog cjepiva za liječenje raka jajnika

Rezultati prve faze kliničkog istraživanja koje se provodi u SAD-u na 31 bolesnici s rakom jajnika ukazuju da bi eksperimentalno cjepivo za rak jajnika moglo pomoći u izliječenju raka jajnika.

Tako je u 19 od 31 bolesnice uočeno poboljšanje stanja. Svih 19 razvilo je antitumorski imunosni odgovor, a u 8 njih nema mjerljive bolesti.

Novi način liječenja koristi personalizirano cjepivo kako bi se imunosni sustav naučio kako se treba boriti protiv tumora.

Nakon što imunosni sustav nauči kako da se učinkovitije bori protiv tumora, izoliraju se stanice imunosnog sustava znane kao dendritičke stanice, umnože se, te se vraćaju u tijelo kako bi ga ojačale.

Rak jajnika nije čest, naime procjenjuje se da se razvija u 1,38 posto žena, no posebno je smrtonosan, obzirom da se obično dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti.

Svakako treba spomenuti da su nuspojave nove terapije blage, a procjenjuje se da će i njeni troškovi biti manji od nekih postojećih lijekova koji se koriste za liječenje raka jajnika.

Izvor:
American Association for Cancer Research's annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.