Osobe s perifernom arterijskom bolešću imaju niži omega-3 indeks


Osobe s perifernom arterijskom bolešću imaju niži omega-3 indeks

Rezultati nove studije pokazali su da osobe s perifernom arterijskom bolešću imaju niži omega-3 indeks u odnosu na osobe koje nemaju perifernu arterijsku bolest. Periferna arterijska bolest donjih ekstremiteta je ozbiljan kardiovaskularni poremećaj i prediktor je srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnog mortaliteta. Naime, radi se o aterosklerozi donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju.

Blaga periferna arterijska bolest može biti asimptomatska ili uzrokovati intermitentne klaudikacije (bol u grupi mišića zahvaćenih ishemijom koja se javlja tijekom vježbanja i hodanja), dok teži oblik bolesti uzrokuje bol u mirovanju i atrofiju kože ekstremiteta, cijanozu, ishemičke ulkuse i gangrenu.

Inače, neka ranija istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline utječu na mnoge faze aterosklerotskog procesa. Točnije, poboljšavaju funkciju endotelna; potiču vazodilataciju putem opuštanja glatkih mišićnih stanica; pokazuju antioksidativno, protuupalno i antitrombotičko djelovanje; usporavaju razvoj aterosklerotskih plakova i povećaju njihovu stabilnost; te smanjuju ukrućenost stijenke krvnih žila.

Prema mišljenju znanstvenika, vrlo je vjerojatno da manje upalno opterećenje koje je povezano s višim omega-3 indeksom, može biti dio objašnjenja za rezultate ove studije.

Izvor:
Lipids

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.